Livestream van wreedheid jegens dieren aangepakt

Sommige kijkers naar livestream hebben een bizarre voorkeur voor films waarin medeburgers op ratten, vogels, konijnen en slangen jagen. Er gaan stemmen op om daar tegen op te treden.

livestreamVeel van de soorten in die videootjes zijn wettelijk beschermd.

Roep om bestraffing

Volgens een jurist van het Weibo Advocatenkantoor in Beijing is niet alleen die jacht illegaal, maar ook het filmen ervan en de vertoningen van die video’s. Hij vindt dat misdadig gedrag zoals dit moet worden gecontroleerd en bestraft. Een paar dagen geleden vond de State Forestry Administration (SFA), staatsbosbeheer in China, het welletjes. De autoriteiten waren al vaker geprovoceerd door dergelijke gedragingen in de natuur en op de media. De SFA vroeg op zijn Weibo microblog om een streng optreden tegen die praktijken.

Het berouw van Huya

Twee vloggers van Cuihuajiucai hadden een drie uur durende jacht op bamboeratten laten zien. Deze dieren zijn in heel China beschermd om hun ecologische en wetenschappelijke waarde. Huya, een van de meest invloedrijke livestreaming websites in China zond de video van Cuihuajiucai uit. En Beijing News maakte daar weer een bericht over op zijn social media. De vloggers hebben 370.000 abonnees en er kijken gemiddeld 10.000 mensen naar hun video’s. Ze laten ook trots weten dat ze instructies geven voor het vangen van cobra’s. Huya heeft echter ingegrepen en dit en gelijkaardige accounts opgeheven.

‘ongezonde internetcontent’

Ook een ambtenaar van het nationale call center voor het aangeven van illegale internetactiviteiten wilde – anoniem – zijn mening kwijt. Hij suggereerde dat de kijkers klacht zouden indienen ‘voor het vertonen van ongezonde content’. Die term wordt gebruikt voor ongepaste en onsmakelijke tekst en beelden. De internetgebruikers konden screenshots meesturen als bewijsmateriaal. De functionaris gaf dit als een persoonlijke tip. Het was geen officieel beleid van zijn dienst. Hij wees erop dat hij en zijn collega’s niemand kunnen vervolgen, maar wel een livestream laten blokkeren.

Debat

Een vrijwilliger van de ngo Let Birds Fly liet aan Sixth Tone (een bron voor dit artikel) weten dat dit soort video’s sinds juli 2016 een toenemende trend is. Hij is van mening dat dieren niet tot vermaak of gewin van mensen mogen dienen, of ze nu beschermd zijn of niet. Hij heeft ondervonden dat dit soort vloggers hardnekkig is. Zij houden zich een tijdje stil als er ingegrepen wordt, maar herbeginnen zodra ze daar kans toe zien. De meningen op het net zijn verdeeld. Sommige internetgebruikers zijn laconiek en vinden dat er over alle bestaande maatschappelijke verschijnselen mag worden bericht. Anderen reageren woedend of verontwaardigd op het gedrag van hun medeburgers en dat die daar nog prat op gaan ook. Dierenrechtenactivisten kwamen vorig jaar ook al op tegen dit soort wreedheid.

Staatsbosbeheer treedt op

Tijdens de vergaderingen van de Raadgevende Conferentie en van het Nationaal Volkscongres is de kwestie aangekaart door mensen van staatsbosbeheer. De instelling zal de mazen in de wetgeving proberen te dichten en wil het publiek voorlichting geven. Zo kunnen wetsovertredingen door onwetendheid wellicht worden voorkomen.
Sixthtone.com, South China Morning Post
Video van Sixthtone over dit item https://www.youtube.com/watch?v=zBSxi5wybbk

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Livestream van wreedheid jegens dieren aangepakt

  1. Het kopen en daarna vrij laten van dieren ook verboden worden. Meestal jagen mensen op dieren en daarna op de markt verkopen voor het vrijlating. Er groot geld te verdienen met deze pratijk. Het vrijlaten op een natuur gebied is erg voor het eco systeem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *