Logistieke uitrusting evolueert snel

Terwijl China al Jaren vooraan staat bij de koerierdiensten evolueert de sector van de logistieke uitrusting vrij snel.  Het begon met automatische sorteerbanden,  daarna volgden sorteerrobotten en na de streepjescode komt nu ook radio-identificatie opzetten

Post sorteercentrum van expres pakketten Foto ¨Peoples Daily Disclaimer

China staat sinds 2014 al acht jaar op rij aan de top van de wereld in exprespakketvolume. Het aantal pakketten steeg van 2012 tot 2021 achttien maal tot 103 miljard stuks. Sinds 2009 werd de sector vooral rond het vrijgezellenfestival (11/11)overspoeld door pakjes die soms strandden onderweg. Om deze uitdaging aan te gaan werd beroep gedaan op de technologie. In 2016 ontwikkelde Li Gongyuan een sorteer transportband voor expres pakketten. Li zou de maand nadien samen met een beleggingsmaatschappij Wayz Intelligent oprichten. Vanaf 2016 begonnen elektronische verzendfacturen grotendeels de handgeschreven te vervangen.

Sorteren

STO Express was de eerste koerierdienst die klant werd van Wayz Intelligent. In november 2016 werd het Wayz Intelligent automatisch sorteersysteem eerst gebruikt in het STO Express distributiesysteem van Dongguan. Dit verdeelcentrum verminderde het personeel van 400 tot 85 en verhoogde de dagelijkse capaciteit van 400.000 tot 500.000 en dit met een accuraatheid tot 99%. Meer en meer werd de logistiek slimmer. In 2018 ontwikkelde Libiao Robotics uit Zhejiang een sorteerrobot voor de koerierdiensten. Het Libiao Robotics concept voorziet dat distributiecentra uit twee verdiepingen bestaan. Robots op de bovenverdieping identificeren automatisch verzendadressen en droppen pakketten vervolgens in aangewezen sorteergebieden op de benedenverdieping. Deze robots werden door STO gebruikt in de verdeelcentra van de provincies Zhejiang, Shandong en Henan. Tegen 2019 telde China voor meer dan 5000 km automatische lijnen bij de koerierdiensten. De markt van automatische sorteerapparatuur was vorig jaar 26 miljard yuan waard en dit met een gemiddelde jaarlijkse groei van 21,8%.

Code lezen

Robotten sorteren in ZTO distributiecentrum Foto Peoples Daily Disclaimer

Het lezen van codes is het belangrijkste proces bij het automatisch sorteren. Wanneer pakketten langs sorteerbanden bewegen, moeten hun streepjescodes, die hun volgende bestemming aangeven, tijdig worden herkend. Dit kan niet worden bereikt zonder het intelligente visiesysteem. Bij Wayz Intelligent kan de scanner  bedorven, gerimpelde, vervormde en vage codes herkennen met een nauwkeurigheid van meer dan 99 procent.

Recentelijk zijn de koerierdiensten gestart samen te werken met leveranciers met het oog op een synergetische ontwikkeling. Deze samenwerking heeft er bij YTO Express toe geleid dat het distributiesysteem te Chengdu 190.000 pakketten per uur kan verwerken met een accuraatheid van 99%.

Daarnaast verrichten Cainiao, JD.com en SFExpress grote inspanningen voor de ontwikkeling van radio-frequency identification of RFID tags. In tegenstelling tot een streepjescode hoeft de tag zich niet binnen de gezichtslijn van de lezer te bevinden, dus kan deze in het gevolgde object worden ingesloten  RFID-tags bevatten een antenne die gekoppeld is aan een elektronische chip waarmee ze radioverzoeken kunnen ontvangen en beantwoorden, zo leert Wikipedia. Cainiao Smart Logistics Network optimaliseerde het ontwerp, de ontwikkeling van het lezen en het algoritme van RFID en verhoogde de identificatienauwkeurigheid tot 99,97 procent. Bovendien heeft het bedrijf de handen ineengeslagen met leveranciers van halfgeleiders om RFID-tags exclusief voor logistieke scenario’s te ontwikkelen. Daardoor is de eenheidsprijs van RFID-tags verlaagd tot 0,1 tot 0,2 yuan, wat een stevige basis legt voor de massale toepassing van RFID-tags in de logistieke sector

Bron Peoples Daily, Wikipedia

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *