Lokale besturen berispt wegens incorrecte behandeling buitenlandse investeringen

De National Audit Office of Rekenkamer heeft een reeks lokale besturen aan de schandpaal genageld omdat ze de buitenlandse investeringen niet correct behandelden. Ook andere abnormaliteiten werden ontdekt.

In zijn kwartaalrapport zegt de National Audit Office ontdekt te hebben dat 45 lokale besturen inbreuk hebben gepleegd door het opleggen van niet toegelaten kosten en door vertragingen bij het verlenen van bedrijfsvergunningen. Het provinciaal bestuur van Hunan bleef bijvoorbeeld dienstenkosten eisen voor buitenlandse bedrijven zelfs nadat deze door de centrale regering in maart 2016 geschrapt waren. Zo werd toch nog 4,77 miljoen yuan binnen gerijfd van 46 buitenlandse ondernemingen. De lokale verantwoordelijken in Shanxi, Hunan en de Autonome Regio’s Binnen-Mongolië en Ningxia slaagden er niet in de registratie van buitenlandse ondernemingen af te werken binnen de drie vereiste werkdagen. De Rekenkamer vond dat het Shanxi Handelsdepartement tussen juli en december 2018 101 buitenlandse bedrijven registreerde waar bij 21 de tijdsgrens overschreden werd: de langste termijn beliep zelfs 55 werkdagen.

De kwartaal audit beoordeelt in brede zin het toepassen door de lokale besturen van de politieke richtlijnen uit Beijing. Dit gaat van armoedebestrijding en milieucontrole tot het beheersen van financiële risico’s. Het is echter zeldzaam dat de Rekenkamer de lokale besturen berispt omdat ze buitenlandse investeerders niet correct behandelen.

Buitenlandse investeringen is één van de zes top economische prioriteiten van de regering in deze tijd met een dreigend zwakkere groei. De handelsoorlog van de VS wil bewust nijverheden uit China weglokken en Beijing probeert de wereld gerust te stellen dat het nog steeds buitenlandse investeerders verwelkomt. Vorige maand werd zelfs over een nieuwe wet gestemd en deze gaat in vanaf januari. Er waren immers zowel vanuit Europa als vanuit de VS klachten over unfaire handelspraktijken.

Cijfers

De directe buitenlandse investeringen stegen tijdens de eerste twee maanden volgens het Ministerie van Handel met 3% tot 21 miljard $. Tezelfdertijd daalde het aantal van nieuw ingeschreven buitenlandse ondernemingen met 26 % tot 6509. Volgens het laatste ‘Doing Businessrapport van de Wereldbank steeg China 32 plaatsen tot nummer 46 op dat vlak.

De Rekenkamer vond nog dat vele lokale besturen te laat waren met hun “sleutel”-projecten en dit door een pover bestuur en een gebrek aan fondsen. Een autoweg uit Hunan van 13 miljard die twee steden in de provincie verbindt, kende een vol jaar geen vooruitgang omdat de nodige vergunningen uitbleven. Daarnaast kenden nog 32 infrastructuur- en buurtverbeteringsprojecten meer dan één jaar vertraging en daarmee zijn 14 miljard investeringen gemoeid.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *