Wereldbank: ‘China versnelde sterk de zakelijke formaliteiten

China krijgt goede punten van de Wereldbank omdat het afgelopen jaar de zakelijke formaliteiten sterk vereenvoudigde bijvoorbeeld bij het opstarten van een zaak. Daardoor klimt het land van de 78-ste plaats vorig jaar naar de 46-ste in 2018.

De ‘Doing Business-group’ van de Wereldbank maakt elk jaar een top honderd op van de landen waarin het zakelijk klimaat beoordeeld wordt voor KMOs/MKBs. China blijkt in haar Groep ‘Doing Business 2019: Training for Reform’ rapport een topplaats veroverd te hebben bij de tien landen die het meeste verbeterden. China voerde het grootst aantal hervormingen door in Oost-Azië/Pacific aldus het rapport waardoor het land opklimt van de 78-ste plaats vorig jaar naar de 46-ste nu. ‘China heeft snelle vooruitgang gemaakt bij de verbetering van zijn zakenklimaat voor binnenlandse KMOs/MKBs’, aldus China-directeur Bert Hofman van de Wereldbank.

Twee steden werden gecontroleerd: Beijing en Shanghai. Het starten van een zaak werd er eenvoudiger door het invoeren van een online registratie en door het vereenvoudigen van de formaliteiten voor de sociale zekerheid. Het afhandelen van de bouwtoelagen werd gemakkelijker door het stroomlijnen van het proces voor het verkrijgen van een bouwvergunning en ook het registreren van nieuwe gebouwen bij het vastgoed register loopt vlotter.

Ook de controle op de kwaliteit werd beter onder meer door de toegang van het publiek tot informatie. De aansluiting tot elektriciteit werd eveneens gratis. Door een nieuwe mobile app werd de tijd om een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnetwerk verminderd van 143 dagen tot 34. Ook bij het Grondenbestuur werd de doorzichtigheid van de administratie verhoogd. De Wereldbank stelt eveneens vast dat de rechten van de minderheidsinvesteerders versterkt werden bij het nemen van beslissingen. Het betalen van belastingen werd eenvoudiger onder meer door het afschaffen van de zakentaks. Te Beijing moet de werkgever nu ook minder bijdragen tot het huisvestingsfonds van zijn werknemers. De tijd en de kosten van grensoverschrijdende handel werd minder door de toepassing van het “één venster”-systeem.

Zaak starten

Vooral de vooruitgang bij het starten van een zaak en het verkrijgen van elektriciteit vindt de Wereldbank indrukwekkend. Nu duurt het maar 9 dagen meer om een zaak op te starten en dit is vergelijkbaar met de OESO-landen met hoog inkomen. Daarbij is Beijing nu één van de twee steden in de wereld waar het starten van een zaak volledig kosteloos is. Op het vlak van het starten van een zaak staat Beijing op de 28-ste plaats. Ook een aansluiting voor de elektriciteit is nu gratis. China behoort daarmee naast Japan en de Verenigde Arabische Emeriaten tot de weinige landen waar dit kosteloos kan. Daardoor stijgt China tot de 14de plaats voor deze variabele. Voor de grensoverschrijdende handel stijgt China 30 plaatsen tot nummer 65 op dit vlak. China blijft ook een van de beste landen voor de afhandeling van een commerciële betwisting waar het op de zesde plaats staat.

Niettegenstaande de gemaakte vooruitgang kan China beter doen op het vlak van bouwvergunningen waar het maar op de 121-ste plaats staat. Voor het starten van een opslagplaats moeten 20 procedures doorgewerkt worden terwijl dat in andere landen uit Oost Azië maar 15 bedraagt. Toch sluit het land qua bouwcontrole sterk aan op de OESO landen met hoog inkomen.

Volgens vice-handelsminister Wang Shouwen toont het rapport aan dat de Chinese inspanningen ter verbetering van het zakenklimaat niet onopgemerkt voorbij gaan. Wang gaf als voorbeeld dat 97% van de buitenlandse bedrijven hun aanwezigheid kunnen bevestigen door online registratie.

Het volledige rapport en cijfers staan op  www.doingbusiness.org

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *