Lokale specialiteiten stimuleren rurale revitalisatie

De helft van de voormalige arme kantons hebben activiteiten ontwikkeld rond voeding met geneeskundige krachten. Dit is één voorbeeld van hoe de platte of heuvelachtige rurale gebieden pogen te verlevendigen. We brengen een bezoek aan een aantal lokale initiatieven die hierop inspelen.

Xiang Yongnian Foto Peoples Daily Disclaimer

Longquan (Zhejiang) is sinds lang bekend wegens het cultiveren van lingzhi-paddenstoelen, ook bekend als Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige schimmel. In 2015 startte dorpeling Xiang Yongnian met een onderzoeksinstelling inzake paddenstoelen en begon met de kweek op 33 ha. Vorig jaar sloot hij al contracten af met 120 telers over een viervoudige bosoppervlakte. In totaal werken duizenden personen te Longquan in de lingzhi-sector. In 2022 bereikte de gecombineerde merkwaarde van Longquan lingzhi en gebarsten sporenpoeder 4,5 miljoen yuan. Op een recente conferentie toonden 13 ondernemingen meer dan 70 lingzhi champignonproducten tot en met lingzhi-koffie. De jaarlijkse productiewaarde van de paddenstoelen in de stad overschrijdt 700 miljoen yuan en de productie van lingzhi-poeder overschrijdt 2.500 ton. De lingzhi-instellingen van Longquan leveren jaarlijks 375 kilogram gebarsten lingzhi-sporenpoeder en 300 kilogram lingzhi per mu ( 0.066 ha) op. Bijgevolg bedraagt het gemiddelde netto-inkomen per mu 30.000 yuan.

​Xiang werkte ook de integratie met cultuur en toerisme in de hand. In 2017 richtte hij in zijn vestiging een toeristisch servicecentrum, een cultureel lingzhi-centrum en een tentoonstellings- en verkoopshal voor lingzhi op. Zijn instelling trekt nu jaarlijks meer dan 20.000 toeristen. In 2022 werd Longquan op de Zhjejiang-lijst geplaatst voor TCM-cultuur en toerisme. Door die erkenning steeg de verkoop nog en overschreed het aantal toeristen vorig jaar de kaap van 30.000.

Ook het kanton Xinhe (Hebei) zet in op champignonteelt, meer bepaald op de Golden Ear variëteit, een eetbare schimmel rijk aan vet, eiwitten en sporenelementen zoals fosfor, calcium en kalium. Het kanton werkt samen met een in Peking gevestigd landbouwbedrijf om een moderne demonstratiebasis uit te bouwen van ongeveer 667 hectare met de nadruk op de ontwikkeling van de industrie van de eetbare schimmel.s

Youyang (Chongqing)

Kwekerij voor zaailingen van oliethee-camelia in Youyang Foto nesnews Disclaimer

In Chongqings Wuling-bergen is het de olie- en camelliathee die in het Tujia en Miao autonoom kanton de rurale revitalisatie bewerkstelligt. Youzhou Camellia Technology heeft 10 experten aangeworven om zaailingen van verbeterde olie-thee en de camelliavariëteiten te kweken met technische ondersteuning van de Chinese Academie voor Bosbouw, het China National Center for Oil-Tea Science en de Chongqing Academy of Forestry. Youyang heeft oliethee- camelliabases over 25.533 ha en die beslaan 30% van de totale dergelijke oppervlakte in Chongqing. De kwekerijen voor camelia-zaailingen van oliethee in het kanton produceren jaarlijks meer dan 20 miljoen gekwalificeerde camelia-zaailingen van oliethee. Het versnelt de bouw van een complete industriële keten van oliethee-camellia met een productie ter waarde van 10 miljard yuan en streeft er zo naar een nieuwe weg in te slaan naar welvaart en modernisering in een bergachtig gebied, aldus kantonhoofd Yang Tongsheng. Youzhou Camellia Technology heeft in 2020 een intelligente productielijn van 1.000 ton gebouwd. Het bedrijf heeft meer dan 30 olietheeproducten op de markt gebracht in zeven categorieën. In samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstellingen heeft het 31 patenten verkregen. De theeolie wordt verkocht in de grote steden en haalt een verkoop van ongeveer 100 miljoen yuan. Volgens Youyangs ontwikkelingsplan zou de beplante oppervlakte voor de olie-camelliathee in 2025 33.333 ha bedragen; de productie van verse oliethee camellia-fruit zou een productie van 80 miljoen kg halen die 320 miljoen waard is ,maar waarvan de gehele industriële ketting 2 miljard yuan zou waard zijn.

Minhe (Qinghai): viskweek en borduurwerk

Het dorp Xiapou met zijn nauwelijks 1.000 inwoners bevindt zich in het autonoom Hui en Ti kanton Minhe op 160 km van de Qinghai-hoofdstad Xining. Dit besliste om zich te concentreren op koudwatervisteelt. Er werd 14 miljoen geïnvesteerd in de 10 ha grote visboerderij van de gemeente Zhongchuan, maar het is een gemeenschappelijk project van de dorpen Meiyi, Xiakou en Pange. De eerste fase startte zijn werking in mei. Aanvankelijk produceerde de basis 14.600 jongen, gevolgd door nog eens 49.700, variërend in gewicht van 20 tot 100 gram. Gehoopt wordt om de investering op 4 jaar tijd terug te winnen.

Wen Qinghua (r.) geeft instructies aan een borduurster in haar atelier Foto Peoples Daily Disclaimer

Xiakou specialiseert zich ook in borduren en dit werd op gang getrokken door de vrouwelijke ondernemer Wen Qinghua die tot de Tu-minderheid behoort. 20 jaar geleden richtte ze een workshop op die gespecialiseerd was in Tu borduren en kleding. In 2015 werd ze door de stad Haidong erkend als een bewaarster van het cultureel erfgoed. Ze biedt werk aan 60 geschoolde vrouwen die tot 3.000 yuan per maand kunnen verdienen. Volgens gegevens van de gemeente Zhongchuan zijn er momenteel zes grootschalige en negen kleinschalige borduurateliers in de gemeente, met in totaal ruim 400 borduursters.

Pu’er (Yunnan)

De grensstad Pu’er in Yunnan is vooral bekend om zijn thee. Minder bekend is dat de stad ook opbloeit door de cultuur van koffie, avocado’s en macadamianoten. De Pu’er thee die vermagering bevordert, geniet grote bekendheid. Het heersende klimaat is ook gunstig voor koffie die er nu geplant wordt op 45.267 ha met een jaarlijkse productie van 55.700 ton. Sinds 2019 werd de koffie geïntegreerd in het toerisme met tourroutes en het bezoek van interessante locaties. 2.000 mensen brengen er maandelijks een bezoek waarbij ze tegen 40 yuan 9 van de 40 koffiesoorten kunnen proeven. In de provincie worden jaarlijks 113.000 ton koffie gekweekt met meer dan 41 miljard yuan opbrengst.

Avocados sorteren in Menglian, Foto Xinhua Disclaimer

Het kanton Menglian in Pu’er is het grootste Chinees kanton wat het planten van avocado’s betreft, die in het verleden in China werden ingevoerd. Dit jaar wordt verwacht dat de Menglian-productie de 10.000 ton overschrijdt en dit met een waarde van 300 miljoen yuan. De 53-jarige Naduo van het dorp Nanya in Menglian heeft het leeuwenaandeel van haar grond geïnvesteerd in een avocado-coöperatieve en de avocadobomen beheren kan haar een jaarinkomen van 22.000 yuan opleveren.

Macadamianoten zijn afkomstig uit Australië en vonden hun weg naar Yunnan in de jaren tachtig. Lincang is de stad met het geschikte milieu: vruchtbare grond, veel zonneschijn en ook overvloedige regen. Het beplant gebied beslaat nu meer dan 133.000 ha, wat 60.000 ton oplevert. Naast de gedroogde noten wordt het fruit ook gebruikt voor gezonde voeding, cosmetica en medicijnen. ‘De koffie, avocado’s en macadamianoten leiden de minderheidsgebieden naar een gedeelde welvaart’, aldus onderdirecteur Chen Xiaowei van het Institute of rural development bij de Yunnan Academy of Social Sciences.

Recentelijk werd op een beurs in Hainan getoond hoe het Baisha Li Autonoom kanton van de lokale Shanlanrijst wijn maakt, wat de lokale bevolking een extra inkomen bezorgt. Op dezelfde beurs werd duidelijk dat Xinzhou in Shanxi zich specialiseert in grofkorrelig graan waarvan er 15 categorieën zijn en meer dan 600 variëteiten. De jaarlijkse verkoop bedraagt 4,4 miljard yuan en staat in voor 40% van de landbouwproductie. Xinzhou telt 270 marktspelers die gespecialiseerd zijn in grofkorrelig graan en 1.550 coöperatieven, waarbij 550.000 gezinnen betrokken zijn, werken hieraan me.

Kortom, de specialisatie in sommige landbouwproducten is een passend middel om de verlevendiging van het heuvel- of platteland op een hoger niveau te brengen. Sommigen koppelen de specialisatie aan toerisme wat uiteraard een extra inkomen oplevert. Bron: Peoples Daily

.

Print Friendly, PDF & Email