‘Loskoppeling VS van China kost VS honderden miljarden dollars’

Een ontkoppeling van de Amerikaanse en de Chinese economie zou de VS honderden miljarden dollars kosten, zo heeft de Rhodium Group berekend voor de U.S. Chamber of Commerce. Het rapport specificeert naast de algemene kosten ook de te verwachten kosten in vier specifieke sectoren.

De studie is een gemeenschappelijk initiatief van de U.S. Chamber of Commerce met de Rhodium Group. De analyse geeft de kost van een ontkoppeling aan vanuit twee perspectieven. Vooreerst worden de totale kosten berekend door de vier kanalen handel, investering, mensen en ideeën. Nadien volgen de kosten op de vier specifieke terreinen burgerluchtvaart, halfgeleiders, chemie en medische toestellen.

Als de VS economie helemaal van de Chinese economie zou losgekoppeld worden, zou dit tot 2025 jaarlijks een verlies van 190 miljard $ betekenen met heffingen van 25% op de handel in de twee richtingen. Als de VS bedrijven hun Chinese investeringen zouden halveren, houdt dit een jaarlijks verlies in van 25 miljard $ en een eenmalig verlies van het bnp van 500 miljard $. Als er geen Chinese toeristen en studenten meer zouden komen, heeft dit 30 miljard $ minder in dienstenuitvoer tot gevolg. Het minder uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling in de VS  voor Chinese gerelateerde projecten valt moeilijker te berekenen

Sectoren

Voor vier sectoren wordt ook de afzonderlijke weerslag van een afkoppeling berekend. Naar gelang de graad van loskoppeling wordt het verlies voor de luchtvaartsector tussen 38 miljard $ en 51 miljard $ geraamd naast een banenverlies tussen 167.000 en 225.000. Tegen 2038 zou het verlies cumulatief 875 miljard $ bedragen. In de chipsector wordt met een verlies tussen 54 miljard $ en 124 miljard gerekend met 100.000 bedreigde VS-banen. In de chemie kost het opleggen van heffingen potentieel 10 miljard $ en 26;000 minder banen en het maximum is 38 miljard $ output verlies en 100.000 min banen. In de sector van medische toestellen bedraagt het marktverlies 23 miljard $ jaarlijks of 479 miljard $ cumulatief over één decennium.

Tijdens de voorstelling van het rapport kondigde voorzitter en CEO Chris Jahn van de American Chemistry Council aan dat de VS chemische sector het voorbije decennium in China 200 miljard $ hebben geïnvesteerd en dit was goed voor de helft van de VS-fabrieksbouw. China is bijgevolg een van de grootste uitvoerbestemmingen en ook een sleutelbron qua invoer. Voorzitter John Neuffer, van de Semiconductor Industry Association meende dat een volledige ontkoppeling het Amerikaans leiderschap in de sector zou ondermijnen. Hij bepleitte ‘slimme en gerichte beperkingen om de Amerikaanse veiligheid te beschermen’ en dit gekoppeld aan federale en privé investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

De woordvoerdster van Buitenlandse Zaken in China Hua Chunying zei over het rapport dat het opnieuw bewijst dat ontkoppeling van China ‘ontkoppeling van kansen, van de toekomst en de wereld’ betekent .

Bronnen: Bloomberg, uschamber.com/press-release

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *