Luchtkwaliteit blijft probleem


mondmaskersIn het centrum en het oosten van China wordt de luchtvervuiling alweer erger. Noodmaatregelen en een aanpak om de luchtkwaliteit op de lange termijn te verbeteren krijgen opnieuw volop aandacht.

China heeft zoals vele landen een eigen index voor de beoordeling van de luchtkwaliteit, door de waarneming van de hoeveelheid vervuilende stoffen. Deze air quality index (AQI) bereikt gevaarlijke hoogten tussen de 300 en 500 in Xi’an, (hoofdstad van Shaanxi), Xingtai, Shijiazhuang en Handan in de provincie Hebei. De smog is hinderlijk met een AQI-niveau van 200 in vele andere steden in het centrum en het oosten. De media en het ministerie voor het Milieu merken op dat in de hele maand december tot nu toe meer dan 100 steden in twintig provincies, zowat de helft van China, te lijden hebben gehad en nog lijden onder zware luchtvervuiling, een mengsel van rook en mist. De weersverwachting stemt somber.

Maatregelen nu

De bekende noodmaatregelen worden genomen: bouwactiviteiten staken, de helft van de voertuigen voor overheidsgebruik van de weg halen, centrales hun productie en uitstoot laten verminderen. De bevolking doet mondmaskertjes op of blijft thuis. Verschillende instanties stellen alles in het werk om snel tot resultaten te komen in de strijd tegen de luchtvervuiling. De miljoenensteden Beijing en Tianjin beperken het aantal nieuwe nummerplaten voor auto’s dat ze uitgeven en hebben systemen voor het autorijden bij toerbeurt. Kwamen ook in het nieuws: de hoge boetes voor vervuilende bedrijven in het noordelijke Liaoning en de nieuwe beoordelingscriteria voor ambtenaren die meer rekening houden met inspanningen geleverd voor het milieu. Deskundigen op het gebied van stadsontwikkeling vrezen echter dat het lang kan duren voordat de meeste van die maatregelen effect sorteren en zij verwijzen daarbij naar de historische ervaringen van steden zoals Londen dat nog steeds worstelt met terugkerende luchtvervuiling, zestig jaar na de ‘Great Smog’ die 4000 slachtoffers maakte.

Intense zoektocht naar oplossingen

De overheid van het land en meer specifiek van de hoofdstad Beijing doet een beroep op wetenschappelijke onderzoekers om snel technologische hulpmiddelen uit te werken. In de eerste plaats moet de meting beter: de kwaliteit van de meteorologische waarnemingsstations is de laatste jaren verslechterd door verhuizingen, reparaties en de hoogbouw in de omgeving. Er zullen in de volgende twee jaar in Beijing 200 automatische observatoria bijkomen en acht meteorologische radarsystemen. De Chinese Academie voor Meteorologische Wetenschappen doet proefnemingen met technieken om regen te maken door wolken te verplaatsen en elders te laten uitregenen, ‘cloud seeding’, een chemische kunstgreep waarmee China sensatie heeft gewekt tijdens  de Olympische Spelen. Er is ook sprake van verder niet gespecificeerde methoden om de mist te verwijderen, waarover de locoburgemeester het eerder deze week had. De toepassing hiervan is echter verre van vanzelfsprekend:  een te grote hoeveelheid kleine deeltjes zou ‘cloud seeding’  bijvoorbeeld ondoeltreffend maken. Het Overheidsbureau voor Weermodificatie in Beijing meldt dat uit vergelijkende tests is gebleken dat vloeibare stikstof voor een goede en snelle oplossing zou kunnen zorgen. Dit koelmiddel, drie keer kouder dan ‘droogijs’, moet op minimaal tien meter hoogte in de lucht worden verneveld en lost de vervuiling op. Ook hier kleven echter bezwaren aan: de technologie staat nog in de kinderschoenen, de stof kan nu nog alleen resultaat hebben  bij wintertemperaturen, de wind kan voor spelbreker zorgen, er zijn risico’s voor de volksgezondheid. Vast staat echter dat er miljoenen overheidsgeld gaan naar dit soort onderzoeken, waarvan er nog veel niet bekendgemaakt zijn.

Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, Wikipedia, http://english.mep.gov.cn/

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *