Malediven en China intensiveren hun betrekkingen

De presidenten Muizzu van de Malediven en Xi Jinping zijn het eens de betrekkingen tussen de twee landen op te trekken tot een alomvattend strategisch samenwerkingspartnerschap. Daartoe werd een actieplan opgesteld en tevens voorakkoorden gesloten over de aanleg van de BRI, rampenbeheersing, de economie & technologie, infrastructuur, het levensonderhoud van mensen, groene ontwikkeling en de blauwe en digitale economieën.

De twee presidenten en hun vrouw Foto Peoples Daily Xinhua Disclaimer

De in november gekozen president Mohamed Muizzu bezocht gedurende vijf dagen China Hij is een ingenieur die zijn loopbaan begon in het Ministry of Construction and Public Works en uiteindelijk zelf Minister van Huisvesting en Infrastructuur werd.  Muizzu herinnerde er aan dat het 10 jaar geleden was dat Xi Jinping de Malediven bezocht. Muizzu vond de door China aangelegde Maldives-China Friendship Bridge (Simale Bridge) het symbool van de band tussen de twee volkeren

De twee staatshoofden kondigden aan dat de bilaterale betrekkingen worden opgetild tot het niveau van een alomvattend strategisch samenwerkingspartnerschap. Xi Jinping zei dat China klaar staat  om bestuurservaring uit te wisselen, de synergie van ontwikkelingsstrategieën te versterken en hoogwaardige Belt and Road-samenwerking te bevorderen als nieuwe maatstaf voor de vriendschap tussen beide landen. Hij riep de twee partijen op om de samenwerking te versterken op gebieden als de economie, handel en investeringen, landbouwparken en de blauwe, groene en digitale economieën en tevens tot uitgebreide samenwerking op het gebied van maritieme ecologie en milieubescherming. Hij beloofde dat China meer Maledivische studenten zal steunen om in China te studeren en meer directe vluchten tussen de twee landen zal bevorderen.

Muizzu zei tijdens zijn bezoek aan de provincie Fujian grote verwezenlijkingen te hebben waargenomen. Hij vond het hoger niveau van de betrekkingen een opportuniteit om nieuwe kanalen van samenwerking uit te breiden. Zijn land wil nauw met China samenwerken op internationaal en regionaal vlak. Na hun gesprekken tekenden de twee staatshoofden een actieplan voor het alomvattend strategisch samenwerkingspartnerschap. Ook werden voorakkoorden gesloten over infrastructuur, levensonderhoud, groene ontwikkeling en blauwe en digitale economie. Een verwacht voorakkoord over de  uitbreiding van de luchthaven van Male en een commerciële haven in Male werd niet getekend.

Achtergrond

In het verleden heeft China al meerdere infrastructuurwerken in het land uitgevoerd en volgens een rapport van de Wereldbank uit oktober moet het eiland China $1,37 miljard betalen of 20% van de openbare schuld. Hoewel het eiland klein is van oppervlakte en bevolking is het qua geopolitiek van strategisch belang. Tijdens de verkiezingen beloofde de president dat er geen buitenlandse militaire aanwezigheid mocht zijn en dat maakte India boos dat er nog 75 man personeel heeft. Volgens Indische media hebben internet gebruikers voorts een boycotcampagne opgezet tegen de Malediven omdat Muizzu probeert meer Chinese toeristen aan te trekken ter compensatie van de Indische boycot. De Chinese toeristen keren echter niet terug om politieke redenen maar omdat het eiland een paradijs is voor toeristen. Al voor Covid was China de grootste bron van inkomende toeristen in de Malediven. In 2019 bezochten 300.000 Chinese toeristen het land wat toen goed was voor 17% van het totaal aantal toeristen.  

Afrikabezoek

Zoals de voorbije 30 jaren de gewoonte was, kiest BuZa minister Wang Yi Afrika als eerste bestemming voor zijn buitenlandse reizen. Hij zal er van 13 tot 22 januari Egypte en Tunesië bezoeken in Noord-Afrika en Togo plus Ivoorkust in West Afrika. Daarna vliegt hij door naar Brazilië en Jamaica.
Het bezoek aan Egypte kan als een welkomstgebaar gezien worden nu het land de BRICS landen heeft vervoegd maar komt ook op het ogenblik van spanningen rond het Suezkanaal en de Rode Zee. In West-Afrika heerste het voorbije jaar diverse malen onrust waarbij militaire staatsgrepen Ivoorkust is tamelijk ontwikkeld terxwijl Togo tot de armste landen in het continent behoort.

Global Timles, Xinhua, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email