Marine en luchtmacht China en Rusland oefenen samen in Japanse Zee

Chinese en Russische legerafdelingen hebben vier dagen lang, tot gisteren zondag, een gezamenlijke militaire oefening gehouden in de Japanse Zee.

oefening
Oefening Chinese en Russische marine begint op 20 juli (foto Xinhua) disclaimer

De manoeuvres die de naam kregen China-Russia Northern/Interaction-2023 hielden het volgende in: ‘maritieme en luchtescorte, afschrikking en verdrijving, en verdediging van ankerplaatsen’. Bij raketoefeningen ging het om elektronische lanceringen, simulaties zonder het gebruik van scherpe munitie.

In dezelfde boot

Meer dan 10 oorlogsschepen en meer dan 30 vliegtuigen van China en Rusland hebben deelgenomen. Op een destroyer van de Chinese marine was het gedeelde commando gevestigd om de instructies te geven. Qiu Wensheng, een van de bevelhebbers, zei dat deze operatie in lijn verliep ‘met een belangrijke consensus van de staatshoofden van China en Rusland en een uiting was van het hoge strategische wederzijdse vertrouwen en de stevige traditionele vriendschap tussen de twee landen en hun legers’.

Wederzijds vertrouwen

De grens tussen China en Rusland is 3.645 km lang. De landen hebben een alomvattend strategisch partnerschap en ze hebben officieel besloten tot de ‘gezamenlijke bevordering en handhaving van de vrede en stabiliteit in de regio’. Daartoe willen ze volgens een verklaring van het Volksbevrijdingsleger ‘de capaciteit van de Chinese en Russische zee- en luchtmacht uittesten om samen allerlei geïntegreerde operaties uit te voeren’. Het gebied waar de actie plaatsvond lag een stuk dichter bij Rusland dan bij China en Chinese vliegtuigen hadden toelating om tijdens de oefening vanaf Russische vliegvelden te opereren. Dat wijst volgens experts op een hoog niveau van militaire samenwerking en wederzijds vertrouwen tussen de twee landen.  Ook het feit dat voor een gezamenlijk bevelhebberschap de Chinese en Russische commando- en controlesystemen op elkaar moesten afgestemd zijn, gaf volgens de deskundigen weer dat er een hoge mate van samenwerking is.

Chinese inbreng

De diversiteit aan vaartuigen en vliegtuigen liet zien dat in de oefening een geïntegreerd gevechtssysteem werd uitgetest en de operatie sterk op de ontwikkeling van gevechtskracht mikte. De Chinese krant Global Times en de website van het Volksbevrijdingsleger gaven een overzicht van de verschillende soorten vliegtuigen en schepen er van Chinese zijde hebben deelgenomen. China heeft wat het aantal schepen betreft de grootste marine van de wereld, veel meer en technisch geavanceerder dan de Russische marine. De Volksrepubliek heeft immers een kustlijn van 6.400 km aan het oosten en zuiden die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. (Daarbij zijn de kusten van de eilanden die China daar claimt niet meegerekend).

Vervolg

Na de oefening zouden de Chinese en Russische zee- en luchtvaarttroepen gezamenlijke patrouilles houden in de Stille Oceaan, zei de PLA-marine zaterdag. Dat zou kunnen betekenen dat zij omheen Japan zullen varen vanuit de Japanse Zee, de westelijke Stille Oceaan en de Oost-Chinese Zee. Vorige maand voerden China en Rusland een gezamenlijke luchtpatrouille uit boven de zeeën van Japan en Oost-China. Het was de zesde van dat soort patrouilles in het gebied sinds 2019. Zuid-Korea regeerde hierop met straaljagervluchten.

Wang Yi tussen Lavrov (BuZa Rusland, links) en Marsudi (BuZa Indonesië, rechts) (foto Xinhua / Xu Qin) disclaimer

(On)veilige omgeving

De oefening Northern/Interaction-2023 maakt deel uit van een geplande en jaarlijkse militaire samenwerking tussen China en Rusland. Volgens de overheidsverklaringen is ze dus ‘niet gericht tegen een derde partij, maar dient ze om de regionale vrede en stabiliteit te beschermen tegen mogelijke veiligheidsdreigingen’. China en Rusland voelen zich onveilig doordat de spanningen in de regio Azië-Stille Oceaan toenemen. Zij achten de acties van de VS en zijn bondgenoten hiervoor verantwoordelijk. Het Pentagon gaat er prat op dat het 313 Amerikaanse militaire bases in Oost-Azië onderhoudt. Onlangs zijn er vier nieuwe geïnstalleerd in de Filippijnen. De VS heeft vorige week voor het eerst sinds tientallen jaren een nucleair bewapende onderzeeër naar Zuid-Korea gestuurd. Japan, de VS en Zuid-Korea hielden op 16 juli een gezamenlijke raketafweeroefening in internationale wateren in de Japanse Zee, en zullen in augustus een top houden waarin samenwerking op het gebied van veiligheid bovenaan op de agenda staat. Dat alles zou noodzakelijk zijn om Noord-Korea af te schrikken. Bovendien mengt Japan zich op instigatie van de Washington met de kwestie Taiwan, voor China een strikt binnenlandse aangelegenheid en een kernbelang. Tokio heeft onlangs zelfs laten weten dat ‘een noodsituatie in Taiwan een Japanse noodsituatie is’. Dat soort uitspraken kunnen alleen maar provocerend overkomen, vanwege het koloniale verleden van Japan ten aanzien van Taiwan. Deze ontwikkelingen hebben ertoe bijgedragen dat China en Rusland menen dat ze hun eigen samenwerking beslist niet mogen laten verslappen. Om hun coördinatie te versterken, hebben China en Rusland de afgelopen maanden verschillende extra oefeningen tussen hun legers georganiseerd. De Chinese topdiplomaat Wang Yi zorgde er tijdens de ASEAN-top in Jakarta dan ook voor dat hij niet alleen opnieuw een gesprek had met Antony Blinken, minister Buitenlandse Zaken van de VS, maar ook met diens Russische ambtgenoot Sergeï Lavrov.

Bronnen: Wikipedia, Xinhua, Global Times, China Daily, Chinamil.com, euronews.com, consortiumnews.com, thenation.com, Asia.Nikkei.com, People’s Daily, Nippon.com, alarabiya.net

Print Friendly, PDF & Email