Premier Salomonseilanden: duidelijke taal over vriendschap met China

Manasseh Sogavare, premier van de Salomonseilanden bracht een officieel bezoek aan Beijing (zijn tweede) van 10 tot 16 juli.

Salomonseilanden
illustratie FoSC disclaimer

Het programma Leaders Talk van de Chinese zender CGTN brengt een interview met Sogavare, afgenomen door nieuwsanker Zou Yun.

Betrekkingen die vooruitgang kennen

Bij Sogavare’s vorige reis naar China was het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met de Salomonseilanden een van de hoogtepunten. Deze keer opende de man die sinds 2019 premier is officieel de ambassade van zijn land in China. Verder sloten de twee staten formeel een ‘alomvattend strategisch partnerschap van wederzijds respect en gemeenschappelijke ontwikkeling in het nieuwe tijdperk’. Hun politiediensten gaan samenwerken, Huawei legt een netwerk voor mobiele telefonie aan en een Chinees staatsbedrijf zal in de haven van de hoofdstad Honiara een ontwikkelingsproject uitvoeren.

Extra info

De website Friends of Socialist China publiceert een YouTube-video van het interview met de premier van het Stille Zuidzee-land, voorafgegaan door een inleiding waaruit wij enkele informatieve citaten plukken. 

‘De Salomonseilanden werden uiteindelijk onafhankelijk van de Britse koloniale overheersing in 1978, maar Sogavare beschrijft herhaaldelijk de decennia tussen het uitroepen van de onafhankelijkheid en het aangaan van diplomatieke betrekkingen met China als een tijd “waarin we dwaalden in de wildernis”. Deze opvallend bijbelse uitdrukking (Jesaja 40:3-5) weerspiegelt ongetwijfeld zijn eigen geloof in de Zevendedags-Adventisten, en de religieuze gevoelens van de mensen op de Salomonseilanden als geheel. Ze is echter ook een blijk van gehechtheid aan de relatie met China. De betrekkingen met de Volksrepubliek zijn nog geen vier jaar oud, maar nu al op weg om een model te worden van solidariteit, samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling tussen grote en kleine landen en tussen twee ontwikkelingslanden. Volgens Sogavare was het aanknopen van diplomatieke betrekkingen een van de beste beslissingen in de geschiedenis van zijn land.’

Onafhankelijk

In het interview neem Sogavare aanstoot aan de landen die kritiek hebben geuit op de betrekkingen met China, als hij zegt: ‘we zijn een soevereine staat en met wie we diplomatieke betrekkingen hebben en met wie we samenwerken, gaat niemand iets aan.’ De premier doet de theorie van een ‘Chinese schuldenval’ af als ‘onzin’ en zegt dat ‘sommige landen bang zijn de greep op de kleine eilandstaten te verliezen’. Het blijft uiteraard wel de bedoeling van Honiara om met verschillende landen, en zeker met die in de regio zoals Australië, duurzame bevriende relaties te onderhouden.

Ontwikkeling nodig

Over het aanknopen van betrekkingen met China zegt Sogavare: ‘ het was de beste beslissing, omdat mijn land worstelt met ontwikkeling. Tientallen jaren na de onafhankelijkheid zijn de Salomonseilanden nog steeds afhankelijk van hulp en is het land nog steeds arm, ondanks zijn enorme hulpbronnen en potentieel, onder meer op het gebied van bosbouw, mariene hulpbronnen, mineralen en toeristische attracties. Tenzij mijn land zich opnieuw aansloot om zich open te stellen voor de kansen die China biedt, vreesde ik dat het voor altijd arm zou blijven.’ De politicus van de Salomonseilanden laat zich inspireren door China dat onder andere door het beleid van Xi Jinping zoveel mensen uit de armoede heeft gehaald.

Het nucleaire spook

De inleiding op de video vervolgt: ‘De Salomonseilanden behoren tot een gebied in de Stille Oceaan met een enorme diversiteit aan koraalriffen. De premier laat in het CGTN-interview zijn grote bezorgdheid zien over het Japanse plan om verontreinigd water uit de kernreactor van Fukushima in de oceaan te lozen, maar evengoed over de AUKUS-overeenkomst tussen Australië, het VK en de VS die tot gevolg zal hebben dat nucleair aangedreven onderzeeërs in de Stille Zuidzee rondvaren. De landen in de regio hebben een collega, de premier van de Cook Eilanden, als hun afgevaardigde naar Japan gestuurd om hun bezorgdheid over te brengen.

Geschiedenislessen

Met betrekking tot het aangaan van de AUKUS-overeenkomst legde hij uit dat hij dit had moeten vernemen uit de media – de betrokken landen hadden niet eens de beleefdheid gehad om de Salomonseilanden te informeren. Dit ondanks het feit dat zowel Australië als de Salomonseilanden ondertekenaars zijn van het South Pacific Nuclear Free Zone-verdrag uit 1986, ook wel bekend als het Verdrag van Rarotonga. De landen in de Stille Zuidzee zijn heel duidelijk over hun kernwapenvrij-beleid.’ Sogavare verwijst dan naar de impact van de Franse kernproeven op Moruroa (een deel van Polynesië dat nog steeds onder Frans koloniaal bestuur staat) en de aanhoudende nefaste gevolgen ervan voor de mensen daar.

Voor het volledige interview zie: VIDEO
Bronnen: Friends of Socialist China, CGTN, Wikipedia, The Guardian, solomons.gov.sb

Print Friendly, PDF & Email