Meer handel met groeilanden verwacht

Nu de export met de EU afzwakt en ook deze met de VS en Japan weinig goeds beloven is China op zoek naar nieuwe horizonten om handel mee te drijven. De groeilanden blijken hierbij een voor de hand liggende optie.
handelsbalansChina’s buitenlandse handel ging het afgelopen jaar met 6,2 % vooruit, onder het doel van 10 %. De export groeide met 7,9% tot 2050 miljard $ en de import steeg met 4,3% tot 1820 miljard $. Voor 2013 lijken de vooruitzichten in het beste geval voorzichtig optimistisch te zijn. De grootste vraag is of de eurozone uit de crisis zal geraken. Ook wordt verwacht wordt dat de voortdurende opwaardering van de Chinese munt de exporteurs onder druk zet. Woordvoerder Zheng Yuesheng van de Douane erkent dat de groei in 2012 minder was, maar volgens hem wordt de structuur van de handel beter: groeiende markten beginnen een groter aandeel in te nemen en ook China’s centrale en westerse provincies spelen daarbij een grotere rol.
De hoofdvraag die iedereen uit de sector stelt is of de EU de crisis kan stoppen. De handel met Europa daalde in 2012 met 3,7%: de export daalde met 6,2% en de import groeide lichtjes met 0,4%. Het IMF heeft de EU- groei naar beneden bijgesteld tot 0,2% en ook Mario Draghi verwacht dat de economische zwakte dit jaar aanhoudt. Japan verloor vorig jaar de derde positie als Chinese handelspartner en met de Diaoyu-rel is voorlopig ook daaruit weinig beterschap te verwachten. De bilaterale handel viel met 3,9%, de import zelfs met 8,6%. De handel met de VS groeide weliswaar met 8,4 % waardoor de VS de EU overvleugelde als grootste exportmarkt. Het handelstekort met de VS groeide echter met 8,2% wat de roep tot meer anti-dumping of anti-toelagen procedures zal doen aanwakkeren. 41% van de Amerikaanse procedures zijn tegen China gericht. De ontwikkelings- en groeilanden zijn bijgevolg een voor de hand liggend alternatief
Alternatieven
Vorig jaar groeide China’s bilaterale handel met de ASEAN-landen met 10%. Deze met Rusland bedroeg 11,2 %. Vooral ASEAN en de Afrikaanse markten lijken China’s voornaamste strijdterrein dit jaar te gaan worden. Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO verwacht dat Afrika binnen de 3 tot 5 jaar China’s grootste handelspartner wordt. Dit lijkt in de richting te gaan van buithandel12bwat ook Zuid-Afrika’s grootste bank de Standard Bank bevestigt: China’s handel met Afrika groeit twee maal zo snel als deze met Latijns-Amerika, Afrika’s tweede grootste partner. De Chinese douane bevestigt dat de handel met Zuid-Afrika vorig jaar steeg met 31%.
Zo heeft China’s bekend groothandelscentrum in Yiwu internationale logistieke centra in Afrika uitgebouwd, bevestigt voorzitter Wu Bocheng. “Goede producten aan een lage prijs is waar Afrikanen wensen en waar we goed in zijn” aldus Wu. Shunde is China’s meubelcentrum dat traditioneel op Europa was gericht. Volgens voorzitter Qian Jiang van Shunde Furniture Design Institute wordt de afkalving van de Europese markt opgevangen door groei in het Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Indië.
Toch leeft de vrees bij de Chinese exporteurs dat deze ontwikkelingslanden handelsbarrières zouden opwerpen zoals de VS en EU. Zo bevestigt secretaris-generaal Jin Shanfu van Zhejiang Yiwu Socks Association dat BRICS en ASEAN-landen belemmeringen uitvaardigen tegen de Chinese sokken omdat die meer gegeerd zijn door de verbruikers dan de lokaal geproduceerde. Daartegenover kan China enkel stellen dat het ’s werelds tweede grootste importland is en dat het dus aangewezen is de grenzen open te houden. China is al voor 124 landen/regio’s de grootste handelspartner terwijl dit in 2006 maar bij 70 het geval was. 5 jaar geleden was de VS de grootste handelspartner met 127 landen of regio’s en dit aantal viel tot 76 in 2011. China kan dus het argument uitspelen dat hun handel in opmars is.
Bron: China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *