Kernproef: een eerste bedaarde reactie van Beijing (UPD)

Korean nukeSommige westerse media beweren dat ‘China fel reageert tegen de Noord-Koreaanse kernproef’. Voorlopig valt het erg mee.
Wellicht nemen enkele politici die wat invloed hebben op sectoren van de pers hun wensen voor werkelijkheid. Beijing heeft zoals gewoonlijk even de tijd genomen om zich te beraden en reageert rustig met een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken:
‘De Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) heeft weer een kernproef uitgevoerd en hiermee de gezamenlijke tegenstand van de internationale gemeenschap genegeerd. De Chinese regering is resoluut gekant tegen deze daad. Het Koreaanse schiereiland moet kernwapenvrij worden gemaakt, de verspreiding van kernwapens moet worden voorkomen en we moeten zorgen voor vrede en stabiliteit in Noordoost-Azië: dat is het onwrikbare standpunt van China. We dringen er sterk op aan bij de DVRK om zich te houden aan zijn verbintenissen voor kernontwapening en om zich te onthouden van verdere stappen die de situatie kunnen verslechteren. De vrede en stabiliteit op het schiereiland en in Noordoost-Azië bewaren is in het gemeenschappelijk belang van alle partijen. De Chinese regering roept alle partijen op om koelbloedig te reageren en te blijven streven naar een oplossing door dialoog en overleg in het kader van de Zes-partijen-gesprekken.’
Xinhua brengt een zakelijke samenvatting van de Noord-Koreaanse berichtgeving over de kernproef van de DVRK (Democratische Volksrepubliek Korea, Noord-Korea). “Het officiële nieuwsagentschap in Pyongyang heeft gemeld dat de DVRK een derde ondergrondse kernproef heeft uitgevoerd…de proef was ‘een van de tegenmaatregelen om de veiligheid en zelfbeschikking van het land te verdedigen tegen het vijandige beleid van de VS.’ De VS heeft, volgens de Korean Central News Agency (KCNA) ‘de rechten van de DVRK om een satelliet te lanceren voor vreedzame doeleinden’ geschonden.” Xinhua vat verder de technische beschrijving van de proef samen die het Noord-Koreaanse persagentschap geeft en schrijft dat hiermee het raadsel is opgelost van een mogelijke aardbeving waarvan gisteren verschijnselen werden waargenomen. Vervolgens brengt het officiële Chinese persbureau de reacties van de VS, Japan, de VN en de Republiek Korea (Zuid-Korea). Er is hierin sprake van provocatie, zelfgekozen isolement, meer (of eenzijdige, Japan) sancties en van het bijeenroepen van de Veiligheidsraad.
Meningen vooraf
Het standpunt van China wordt herhaald, zoals een woordvoerster voor het ministerie van Buitenlandse Zaken dat een week geleden nog eens naar voren heeft gebracht. De afgelopen dagen had de officiële Global Times twee opiniestukken gebracht over de kwestie, omdat de kernproef er natuurlijk zat aan te komen. De anonieme opiniemakers stellen hierin dat het Westen goed moet begrijpen dat China waarschijnlijk niet bereid is om Noord-Korea zo streng te straffen als de VS en zijn bondgenoten dat zouden willen en dat de vriendschap tussen de beide landen niet zal worden opgeblazen. In het stuk staat wel een advies aan Beijing om de hulp aan Pyongyang te verminderen als de kernproef wordt uitgevoerd. ‘Men moet niet bang zijn voor een breuk zoals indertijd tussen de Volksrepubliek en de Sovjet-Unie: China is sterk en Noord-Korea blijft in zekere mate voor rede vatbaar. Als Noord-Korea hoog spel speelt om China onder druk te zetten moet China dat niet accepteren uit angst voor onenigheid. De Koreanen hebben meer te verliezen dan de Chinezen. Zowel China als Noord-Korea hebben alle belang bij de verderzetting van speciale vriendschapsverhouding en bij het streven naar ontwapening.’ De Chinese regering krijgt verder de raad om geen koudwatervrees te hebben voor de VS en meer initiatief te tonen in de kwestie. CCTV en Beijing Times wezen op de protesten van de Chinese overheid tegen de sancties die de VS aan vier Chinese bedrijven en een zakenman wil opleggen omdat ze de Amerikaanse wetten zouden hebben overtreden tegen de aanmaak van massavernietigingswapens in Iran, Syrië en Noord-Korea.
Bronnen: Xinhua, Global Times, SCMP, BBC, VRT Radionieuws,
Zie ook de site van het ministerie van BuZa http://www.fmprc.gov.cn/eng/default.shtml
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *