"Met roken stoppen is het beste, kameraad"


Er is weer volop sprake van ernstige pogingen om de Chinezen van het roken af te helpen. De partij wil ook hier vooroplopen. Sinds kort mogen haar kaderleden niet meer roken in openbare plaatsen. Met belangstelling kijken velen naar hoe het er tijdens de lopende vergaderweken aan toe gaat.

no smokingOp 29 december gaf de CPC een circulaire uit waarin het de functionarissen werd verboden om nog te roken in het openbaar, bijvoorbeeld in scholen, ziekenhuizen, bussen en treinen. Op dit ogenblik  is er een buitengewoon druk vergaderseizoen, met plaatselijke volkscongressen en adviesorganen die hun jaarvergadering voorbereiden of houden. Journalisten van Xinhua hebben het over ‘vergaderruimtes waarin de frisse lucht is teruggekeerd en de deelnemers weer wat  helderder kunnen denken’. Het persbureau is naar Wuhan en naar Nanchang getrokken en heeft daar gezien dat delegatieleden in hun vergaderstukken teksten hebben gevonden met een herinnering aan het rookverbod en dat er overal posters ophangen voor een campagne tegen het roken. Sommige departement pakken het humaan aan en vol begrip voor het feite dat stoppen niet vanzelf gaat. Toezichthouders proberen kameraden die een sigaret willen opsteken te overhalen om helemaal te stoppen en geven de raad om het toch eens goed te overwegen als dat niet lukt. Vervolgens worden de rokers  verwezen naar een speciale ruimte in de buitenlucht.

Belangenstrijd

China is de grootste producent en consument van sigaretten. Meer dan 300 miljoen Chinezen roken en naar schatting ondervinden 740 miljoen niet-rokers daar last of schade van (‘passief roken’). Ook in de Volksrepubliek eist de gewoonte jaarlijks vele doden. In 2003 heeft China de conventie tegen de tabak van de Wereldgezondheidsorganisatie  mee ondertekend. Het lopende Vijfjarenplan voorziet in een openbaar rookverbod, maar daar is nog maar weinig van terechtgekomen. De tabaksproducenten zijn echter ook in de Volksrepubliek machtig. Er is een belangenstrijd tussen het ministerie van Industrie en Informatietechnologie dat de sector beheert en het voormalige ministerie van  Gezondheid, nu Commissie voor Nationale Gezondheid en Geboortebeleid genoemd, dat voor zijn campagnes tegen het roken internationaal wordt geprezen. Ook het Chinese Center for Diseases Control and Prevention speelt een rol in de discussie. Alweer  zijn er plannen voor  een streng verbod tegen het roken in het openbaar, metduidelijke regels en handhaving.

Bronnen: Xinhua, China Daily, SCMP
De website van de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling
http://www.npfpc.gov.cn/
De website van het Chinese Center for Disease Control and Prevention
http://www.chinacdc.cn/en/

Zie ook Dialogue op CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *