Milieuminister reageert op loodvergiftiging

 


Minister van Leefmilieu Zhou Shengxian wil dat er effectieve maatregelen worden getroffen tegen de loodvergiftiging. Welke precies, zei hij er niet bij. Recentelijk dook in Yunnan weer een geval op. 

De minister sprak op een bijeenkomst ter preventie van vervuiling. Hij verklaarde dat de preventie van vervuiling dringend een belangrijker plaats moet krijgen. Het recentste geval deed zich voor in het dorp Dazhai in de provincie Yunnan.  De bewoners vertellen dat de vervuiling van hun velden reeds 10 jaar duurt. Zij verwijzen naar een industriezone als schuldige waar metaalverwerkende ondernemingen, zoals aluminium- en kopersmelterijen, gevestigd zijn. Ouders beweren dat kinderen hun eetlust verliezen en lijden aan maagpijn en spijsverteringsproblemen. Er werden gratis geneesmiddelen verstrekt, maar dit is het gevolg bestrijden en niet de oorzaak. Naar verluidt zouden meer dan 200 kinderen uit Dazhai te veel lood in het bloed hebben.
China is de grootste loodproducent ter wereld. Een rapport stelt dat preventie van lood-, kwik-, chromium- en arsenicumvervuiling de focus wordt van het preventiewerk. De website van het ministerie zegt dat een principleplan zou aanvaard zijn, meer geeft geen verdere details. Wel wordt gesteld dat samenwerking nodig is met andere departementen om tot een alomvattende rectificatie te komen. De minister had voordien al gezegd dat de milieuprotesten jaarlijks met 30 % stijgen. Zijn ministerie heeft plannen om de volgende jaren oude loodfabrieken te sluiten, voor een totale capaciteit van 600.000 ton. Ook zullen meer inspecteurs uitgestuurd worden naar de voornaamste loodproducerende provincies.
Bron: SCMP
Bekijk video van Reuters
Andere gevallen: klik op tag loodvergiftiging onderaan

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *