Miljardair zijn in China is niet hetzelfde als in het Westen

Bij ons gaan bedrijven failliet terwijl de eigenaars-miljardairs hun persoonlijk fortuin veilig hebben. Niet zo in China. Daar wordt van rijken verwacht dat ze hun kwakkelend bedrijf met hun privéfortuin recht houden.

China’s rijksten in 2019; links onder Hui Ka Yan van Evergrande

Zeven tycoons uit de Chinese vastgoedsector hebben recentelijk al minstens 3,8 miljard dollar uit hun eigen zak uitgegeven om hun bedrijven recht te houden in een liquiditeitscrisis.

Dat gaat zover dat geldschieters en investeerders in Chinese vastgoedbedrijven nu kijken hoe groot het persoonlijk bezit van de eigenaars is om te beslissen of het bedrijf kredietwaardig is.

Sanering van vastgoedsector

De Chinese regering heeft besloten de speculatie in vastgoed en de daardoor ontstane leegstand aan te pakken; daardoor is de verkoop van nieuwe woningen verminderd en zijn ook de prijzen aan het dalen. Vastgoedbedrijven die tot nog toe bouwden met de voorschotten van de klanten komen in liquiditeitsmoeilijkheden. Banken worden daardoor voorzichtiger om nog leningen toe te staan en obligaties van vastgoedbedrijven raken niet meer verkocht. Faillissementen dreigen.

Iedereen keek uit of de overheid de bedrijven in moeilijkheden zou redden. De bouwsector is immers direct of indirect betrokken bij een kwart van het bnp. Maar die overheid liet weten dat het redden van een bedrijf eerst en vooral een verantwoordelijkheid is voor de eigenaars. Desnoods met hun persoonlijk fortuin.

Privé luxejachten en -appartementen als onderpand

Het meest in de kijker stond Evergrande, het grootste Chinese vastgoedbedrijf, met zowat 300 miljard dollar uitstaande schulden. Bij elke vervaldag van een lening of obligatie wordt gespeculeerd op een faillissement. Maar de schulden zijn al drie keer op de valreep betaald. Stichter-voorzitter Hui Ka Yan heeft sinds juli al meer dan één miljard dollar van zijn persoonlijk fortuin in Evergande gestopt. Hij zou onder meer een luxejacht en luxeappartementen in onderpand gegeven hebben. Volgens Bloomberg zou zijn fortuin in totaal 7,7 miljard dollar bedragen. De vraag is of dat volstaat om de tekorten van Evergrande te dragen.

Ook bij andere vastgoedbedrijven in moeilijkheden zoals Sunac, Guangzhou R&F Properties , Shimao en CIFI gebeurde al iets gelijkaardigs.
Sun Hongbin die van Sunac het grootste Chinese vastgoedbedrijf wilde maken zou een persoonlijk fortuin van 4 miljard dollar inzetten.
Hui Wing Mau van Shimao, dat vooral in de hotelsector bouwt, zou 5,6 miljard dollar bezitten; om de schulden van het bedrijf te betalen gaf hij zijn persoonlijk aandeel in het duurste kantoorgebouw ter wereld, in Hongkong, als onderpand; Sun is ook politiek actief, als lid van de Chinese Raadgevende Volksvergadering (de Chinese senaat of eerste kamer).

Bron: Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *