Minder druk op leerlingen, minder kosten voor ouders

Het negenjarig verplicht onderwijs in China hervormt dit schooljaar om de druk op leerlingen en de kosten voor de ouders te verlichten.

Chinese leerlingen krijgen te veel huiswerk en moeten te veel (dure) privé bijlessen volgen. Deze zomer zijn de nieuwe richtlijnen uitgekomen die dat moeten aanpakken. Volgens Lyu Yugang van het ministerie van onderwijs moet de kwaliteit van het lesgeven omhoog. Leerlingen zullen ‘s avonds langer op school kunnen blijven en de school zal zelf naschoolse diensten aanbieden om de bijlessen te verminderen. Het huiswerk moet verminderen.

Scholen moeten specifieke regels uitvaardigen om te deze doelen te bereiken. De ouders krijgen de gelegenheid de school op dit punt te beoordelen.

De leraars die daar de naschoolse dienstverlening onregelmatige werkuren krijgen moeten extra betaald worden. Men zal ook gepensioneerde leraars, andere experts en vrijwilligers inschakelen. Het organiseren van clubs voor sport, kunst, specifieke bekwaamheden, lezen en andere hobby’s wordt aangemoedigd. Ook de Kinderpaleizen worden ingeschakeld.

Er komen nationale voorbeelden voor het lager onderwijs.

Om de kwaliteit van het onderwijs in de klas te verbeteren worden scholen aangemoedigd innovatieve programma’s op te starten, vernieuwende handboeken te gebruiken en gebruik te maken van on-line cursussen door de beste leraren van het land. Er bestaat een nationale selectie daarvan.

Voor de eerste en tweede graad van het lager onderwijs worden examens op papier afgeschaft. Voor de hogere graden is een examen na elk semester toegelaten.

De concrete aanpak in Beijing

De stad Beijing heeft 1,4 miljoen leerlingen in het verplicht onderwijs. Deze week zijn de gedetailleerde regels bekend gemaakt.

Volgens Li Yi, de directeur van de dienst Onderwijs van Beijing is het zaak het onderwijs terug naar de school te brengen. In huiswerk en privé-bijlessen moet stevig gesnoeid worden. De klassen zullen ‘s morgens later beginnen, om 8:20H voor de lagere scholen en om 8:00H voor de middelbare. Elke dag komt er minstens één uur lichamelijke opvoeding en twee uur naschoolse dienstverlening. Dat kan bestaan uit het begeleiden van huiswerk of praktijkoefeningen. Ook komen er mogelijkheden om kunst te maken, wetenschappelijke activiteiten te doen, te spelen of lid te worden van een club met een specifieke belangstelling.,
Scholen mogen de pauzetijden en de tijd voor zelfstudie niet gebruiken om extra lessen te geven. Ze mogen ook geen studiebegeleiding voorzien tijdens de verlofperiodes of de weekends.
Er zal niet meer gevraagd worden aan ouders om het huiswerk van hun kinderen te verbeteren en leerlingen zullen ook niet meer hun eigen huiswerk moeten verbeteren.

Bronnen: China.org.cn,Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *