Minder orgaantransplantaties in China dan gedacht

China oogst organen voor transplantatie bij ter dood veroordeelde gevangenen of bij Falungong-leden. Er worden in China organen voor transplantatie verkocht. Kloppen die al lang verspreide geruchten? Nieuwe officiële cijfers wijzen in de andere richting.

orgaantransplantatieChina heeft nu cijfers over orgaantransplantatie verschaft aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Huang Jiefu, de voorzitter van het China National Organ Donation and Transplantation Committee was te gast bij de WHO in Genève . Hij gaf een nieuwsconferentie op een evenement om te pleiten voor universele toegang tot correcte orgaantransplantaties. Huang is voormalig onderminister voor gezondheid en beloofde voortaan meer gegevens te delen met de WHO.
Volgens Huang werden er van begin 2010 tot april 2018 slechts 48.000 orgaantransplantaties uitgevoerd . Die waren allen afkomstig van 17.085 vrijwillige donoren.
Het aantal transplantaties is veel lager dan beweerd in geruchten dat er jaarlijks 60,000 tot 100,000 transplantaties zouden gebeuren, waarvan vele door het ‘oogsten’ van organen. Die geruchten worden tegenwoordig vooral door Falungong-aanhangers in het buitenland verspreid.
Orgaanhandel of mensensmokkel met orgaandonatie als doel worden streng veroordeeld door de VN, de WHO én de Chinese wet.

Hervormingen en maatregelen tegen mistoestanden

Sinds 1 januari 2015 bestaat in China een verbod op het gebruiken van organen van ter dood veroordeelden. Daardoor nam het risico op orgaanhandel en transplantatietoerisme toe. Daarom zijn intussen strenge maatregelen getroffen. Dat werd op het WHO evenement uitgelegd door Wang Haibo, de directeur van het China Organ Transplant Response System Research Center.
Er is een nationaal monitoring systeem opgezet om orgaandonatie en -transplantatie op te volgen en ervoor te zorgen dat de toewijzing van de organen eerlijk gebeurt.
Het systeem helpt ook bij het opsporen en vervolgen van orgaanhandel. Het maakt onder meer gebruik van big data. Er is verder een nationale samenwerking tussen de verantwoordelijken voor justitie en voor gezondheid om orgaanhandel sneller op te sporen.
Er worden jaarlijks 135.000 orgaantransplantaties in de wereld uitgevoerd, en dit zou slechts 10% van de totale behoeften dekken. Uit de cijfers blijkt dat China ver achterloopt op het wereldgemiddelde van transplantaties. Naast repressie van orgaanhandel en transplantatietoerisme is er nog veel werk te doen om donoren te overtuigen. Het afstaan van organen gaat immers in tegen het traditionele volksgeloof dat een stoffelijk overschot ongeschonden wil houden
Bron:China Daily
Lees meer over dit onderwerp:
China tegen orgaanhandel
Orgaandonaties alleen nog van burgers
Orgaandonatie via één nationaal systeem.
Illegale orgaanhandel wordt aangepakt

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar