Naar betere bescherming van grottempels

De administratie ter bescherming van het Erfgoed heeft een blauwdruk vrijgegeven waarop het gedurende het 14-de vijfjarenplan grottempels wil beschermen en bestuderen. Duizend beroepsconservators voor grottempels zullen worden opgeleid.

Restauratie Fengxian Tempel in de Longmen Grotten

De National Cultural Heritage Administration heeft een blauwdruk gepubliceerd over de manier waarop grottempels gedurende het 14-de vijfjarenplan beschermd en bestudeerd zullen worden . Het plan wil tegen 2025 beschikken over een database met alomvattende cataloog van de grottempels. 1000 beroepsconservators zullen worden opgeleid en er komen veiligheidsinstallaties in alle landelijke sites. Grottempels zijn religieuze sites, meestal boeddhistische grotten of nissen uitgehouwen in bergen of rotsen . Ze werden in de derde eeuw geïntroduceerd langs de Zijderoute en evolueerden de eeuw nadien tot een pijler van Chinese boeddhistische kunst.

Prominente voorbeelden zijn de UNESCO-werelderfgoed locaties zoals de Mogao-grotten in Dunhuang, (Gansu); de Longmen-grotten in Luoyang, (Henan) ; de Yungang-grotten in Datong (Shanxi) en de Dazu-rotstekeningen in Chongqing. Nadat president Xi Mogao en Yungang bezocht, drong hij aan op bescherming en in oktober vorig jaar volgde de eerste richtlijn op nationaal niveau voor de bescherming van grottempels.  Sinds 2012 heeft de regering al meer dan één miljard besteed aan het behoud van de grottempels en dit naast 270 miljoen voor de verbetering van de infrastructuur.

Hoewel belangrijke sites geprofiteerd hebben van de bescherming worden kleine grottempels steeds geconfronteerd met gevaren veroorzaakt door natuurlijke erosie, sijpelend water, onstabiele rotsen en andere ‘ziekten’. Bovendien is er een tekort aan conservators. Het behoud van deze tempels vergt immers samenwerking tussen wetenschappers van schone kunsten, archeologie, materiaalkunde, geologie, architectuur enzovoort, Het nieuwe plan roept ook op tot frequente uitwisselingen tussen China en Zijderoutelanden om technologie en ervaringen uit te wisselen. Archeologie wordt in het plan benadrukt om een diepgaand begrip te krijgen van de tijdlijn van de grottempels en hun vergelijking met andere vergelijkbare locaties in Centraal- en Zuid-Azië.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *