‘China overvleugelt VS in grensverleggend onderzoek’

China leidt de wereld in 7 van 11 domeinen in grensverleggend onderzoek. Zo overvleugelt het voor de eerste keer de VS, aldus een gemeenschappelijk rapport van Institutes of Science and Development of the Chinese Academy of Sciences en Clarivate.

Vaccin onderzoek bij Sinopharm

Het Research Fronts rapport uit 2021 verdeelt van 171 tal onderzoeksonderwerpen 11 brede onderzoek categorieën. China bereikte dit jaar de hoogste score in 7 categorieën: landbouw-, plant- en dierwetenschappen; milieuwetenschappen; klinische geneesmiddelen; scheikunde en materiaalkunde; wiskunde; informatie wetenschap; economie, psychologie en andere sociale wetenschappen. China staat tweede qua geowetenschappen, biologische wetenschappen en natuurkunde en achtste in astronomie en astrofysica aldus het jaarrapport dat voor de achtste maal verschijnt. De VS scoren het hoogst op de vier gebieden geowetenschappen; biologie; fysica; astronomie en astrofysica. De VS stond op de tweede plaats in zeven andere categorieën.

Wanneer de totale  prestatie per land individueel over alle 11 gebieden wordt bekeken, blijft de VS de meest actieve onderzoeker met in totaal 209 punten terwijl China 191 punten haalt. Vorig jaar bereikte het 151: dus de kloof is verminderd tot minder dan 10 punten. Wanneer de 171 onderzoeksgebieden gedetailleerd worden geanalyseerd, leidt de VS in 81 gebieden en China op 65 . Feit is dat China snel vooruit gaat maar dat er ruimte is voor verbetering in basiswetenschappen.

China Daily, Clarivate

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *