Nicaragua verbreekt betrekkingen met Taiwan

China en Nicaragua hebben de diplomatieke betrekkingen hervat drie uur nadat het land verklaarde Taiwan nu te beschouwen als een deel van China. Nog slechts 14 landen erkennen Taiwan diplomatiek.

Vrijdag maakte Nicaragua bekend dat het de diplomatieke banden met Taiwan verbreekt en dat de Volksrepubliek de enige wettige regering is van China. Volgens Managua is Taiwan van China dus een onvervreemdbaar onderdeel. Tezelfdertijd onderhandelde BuZa met een Nicaraguaanse delegatie in de Chinese stad Tianjin. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei na een virtuele vergadering met zijn ambtgenoot Denis Moncada Colindres dat beide landen de diplomatieke betrekkingen hervatten nadat die eerder al bestonden maar afgebroken werden in 1990.

Nicaragua is daarmee het achtste land dat de betrekkingen met Taiwan verbreekt, sinds Tsai Ing-wen in 2019 leider van de de facto autonome provincie van China werd. Slechts 14 landen erkennen Taiwan nu nog. Momenteel heerst verwarring rond de houding van Honduras. De Hondurese linkse president Xiomara Castro verklaarde in september dat ze, indien ze gekozen zou worden, betrekkingen met de Volksrepubliek zou aanknopen. De VS stuurde tijdens de verkiezingen een delegatie naar de presidentskandidaten waarin verduidelijkt werd dat de VS wenste dat de betrekkingen met Taiwan zouden blijven. Na de verkiezingen lieten de hoogste kringen een ander geluid horen. Volgens Taiwanese media ‘lopen de banden’ met Honduras en met het Vaticaan ‘gevaar’.

Volgens analisten zou het evenmin een verrassing zijn als ook door de landen Guatemala, Haiti en Paraguay een gelijkaardige erkenning van het één-China principe zou volgen.  Naar verluidt geldt El Salvador als een voorbeeld voor andere landen in Centraal America. Sinds het diplomatieke betrekkingen met China aanknoopte kreeg het steun zowel qua vaccins als medische benodigdheden zodat het land er een werd met een hoog n inentingspercentage. Nicaragua daarentegen werd getroffen door VS sancties

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *