Naar meer internationale samenwerking in ruimtevaart?

Blijkbaar is de isolering van China door de VS in de ruimtevaart aan het verminderen. Volgens specialisten bleek uit een recente internationale vergadering een gemeenschappelijke wil tot meer samenwerking. De vraag is of China de komende 3 jaar wil toetreden tot het Internationaal Ruimtestation.

moonrover van het chinese ruimtevaartprogramma

Chinese maanjeep in actie


Het ruimtevaartprogramma startte als een wedloop tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. In 2011 konden de media wel uitbazuinen dat de koude oorlog voorbij was, maar het Amerikaanse Congres stemde in 2011 een wet die de NASA verbiedt met Chinese ruimtevaartagentschappen samen te werken, dit om veiligheidsredenen. Het verbod kon echter niet verhinderen dat het China in 2013 lukte op zijn eentje een technisch complexe maanlanding uit te voeren. Dit succes onder het motto “if you can’t beat them, join them” speelt  blijkbaar in het voordeel van hen die een dialoog willen in de ruimte.
De kersverse baas Xu Dazhe van het Chinese ruimtevaartprogramma werd immers recentelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het “International Space Exploration Forum” in de VS. Uit de interventies van de talrijke deelnemers waarbij afgevaardigden van Brazilië, India, Japan en Rusland, bleek een gezamenlijke wil tot meer samenwerking. China was aanwezig met een grote afvaardiging en Xu Dazhe zei grootmoedig met alle landen te willen samenwerken, zowel met de VS als met de ontwikkelingslanden. In de westerse landen krimpen de budgetten en in de VS werd een groot deel van het ruimtevaartprogramma toevertrouwd aan privé-groepen. China daarentegen is in volle opgang en ook India wekte op het Forum bewondering met haar missie naar Mars.

Ruimtestation

De Verenigde Staten besloten de werking van het huidige ruimtelab met 4 jaar te verlengen tot 2024. Volgens het hoofd van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES Le Gall is de hamvraag de komende 3 jaar of China wil deelnemen aan het “Internationaal Ruimtestation” dat totnogtoe een onderonsje was van de VS, Rusland, Europa en Canada. Beijing heeft al te kennen gegeven te willen participeren in de “Space Exploration Coordination Group” waar ook de NASA deel van uitmaakt. Amerikaanse kenners vermoeden dat een uitnodiging voor China deel zal uitmaken van een breder initiatief dat ook Turkije, Saoedie Arabië en Nigeria zou omvatten. Er wordt eveneens gesuggereerd dat indien de uitnodiging voor het ruimtestation zou uitgaan van  het “European Space Agency” dit een middel zou kunnen zijn om het verbod aan de NASA te omzeilen.

wumeirong

Prof Wu Meirong


Hoedanook Xu zei dat de Amerikaanse uitnodiging om deel te nemen aan het “International Space Exploration Forum’ een positief signaal vormde. Zijn aanwezigheid kort na zijn promotie was op zijn beurt een signaal tot zijn collega’s wereldwijd dat China wil samenwerken met andere landen. Voor zijn promotie tot hoofd van de China National Space Administration leidde Xu de China Aerospace Science and Technology Corp. Nog een andere vorm van erkenning blijkt uit het toekennen van de Von Karman-prijs die ook de Nobelprijs voor de ruimtevaart wordt geheten, aan Professor Wu Meirong die daarmee de eerste vrouw is die deze prijs wint. Zij staat aan het hoofd van een centrum van ruimteapplicaties voor burgerdoeleinden. Weinigen hadden verwacht dat nadat Liu Jiyuan in 2011 de eerste Chinese winnaar was van de Von Karman-prijs, dat zo snel een nieuwe Chinese winnares  uit de bus zou komen.
Bronnen: SCMP, http://www.news.nom.co
Zie ook Dialogue over China joins moon club

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *