Naast de vrachtluchthaven komen te Luik nu ook vrachttreinen uit China aan

De luchthaven van Luik heeft de voorbije jaren zijn vrachtvluchten uitgebreid tot een twaalftal Chinese steden. Daarnaast komen vanaf deze maand iedere week twee treinen uit Chengdu aan zodat naast Zhengzhou en Yiwu nu ook Chengdu met Luik via het spoor verbonden is.

Yiwu - Luik

De eerste trein uit Chengdu kwam te Luik aan op 6 juni en vanaf deze maand functioneert deze verbinding twee maal per week. Dat brengt het aantal Chinese steden dat via het spoor met Luik verbonden is op drie want eerder was dit al het geval met Zhengzhou en Yiwu. Volgens CEO Luc Partoune van de Luikse luchthaven versterken de spoorlijnen Luik als logistiek platform. Hij ziet de handel met China sterk stijgen en vindt de spoorontwikkeling op het luchthaventerrein een grote toegevoegde waarde. De luchthaven had al vrachtvluchten met een twaalftal Chinese steden. Daardoor vervulde Luik een rol van brug in de luchtvaart-zijderoute. De Covid-19 crisis heeft de luchthaven nauwelijks geraakt, integendeel. Al vanaf maart kwamen vliegtuigen met medisch hulpmaterieel van Alibaba aan en deze werden prioritair naar Italië en Spanje gestuurd, maar ook naar andere Europese landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie koos Luik naast zeven andere locaties uit om in Europa te fungeren als draaischijf voor de aanvoer van medisch hulpmateriaal in Europa. Luik is de zesde vrachtluchthaven in Europa en de eerste in België. De luchthaven heeft zich gespecialiseerd in spoedtransport, e-commerce, farmaceutische producten, bederfbare goederen en levende dieren. De Luikse luchthaven werd ook door het Wereldvoedselprogramma van de UNO uitgekozen als een van de acht wereldcentra.

In december 2018 is België het eerste Europees land geworden om het Electronic World trade platform (eWTP) van Alibaba uit te bouwen. Op 9 oktober 2019 heeft de eWTP goederentrein Yixinou de stad Yiwu verlaten richting Luik zodat de directe verbinding tot stand kwam tussen twee grote eWTP-centra. Van 2017 tot 2019 is de jaarlijkse levering van pakketten zo gestegen van 380.000 naar 360 miljoen. Ook de KMO’s/MKBs uit China en België doen er hun voordeel mee. Het platform is open 7 dagen op 7 en 24u op 24. Niettegenstaande de epidemie blijft de Luikse luchthaven het goed doen want het vrachtvolume tussen China en Luik zit in stijgende lijn.

Bron: rench.china.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *