Negen krijgen jaren hechtenis voor dumpen giftig afval

Negen beklaagden zijn van 6,5 jaar tot 18 maand hechtenis veroordeeld omdat ze duizenden ton giftig afval hadden gedumpt in de Jangtse. Daardoor kon de stad Taicang twee dagen geen water halen uit de rivier.

Beschuldigden voor het Hof

Het was een van de grootste afvalschandalen in China de voorbije jaren. Een niet vergunde contractant had in december 2016 20.000 ton huishoudafval gedumpt in de Jangtse nabij de stad Taicang. Het dumpen had blijkbaar 6,5 jaar geduurd. Dezelfde bende had ook 20.300 ton giftig afval onwettelijk begraven in Zhejiang en Anhui aldus de aanklacht.

Woensdag heeft het gerecht uit Changshu (Jiangsu) de 3 bendeleiders Ni, Zhou en Zhang veroordeeld tot respectievelijk 6,5 jaar, 5 jaar en 4 jaar en drie maanden gevangenisstraf. Ze moeten ook boetes betalen die variëren van 400.000 yuan tot één miljoen. Zes andere beklaagden kregen straffen van 18 maanden tot twee jaar en boetes die schommelen tussen 50.000 tot 60.000 yuan.
Het Hof hoorde dat het gedumpte afval werd verspreid over tientallen kilometers wat de kwaliteit van het water ernstig vervuilde. Daardoor moesten de twee leveranciers van water te Taicang gedurende twee dagen hun aanvoer uit de Jangtse stoppen. Het niveau aan phenol was in de getroffen delen 80 tot 32.200 keer hoger dan normaal. De aanklagers raamden de totale schade die de beschuldigden hebben aangericht op 20 miljoen yuan.

Gedumpt afval in de Jangtse

Ni en Zou hadden een afvalverwerking- en transport bedrijf genaamd Tianshun Waste Clearing and Transportation dat zich bevond te Haiyan (Zhejiang). De aanklagers vertelden het Hof dat dit bedrijf tussen augustus en december geld wilde uitsparen door het aanstellen van de niet vergunde contractant Zhang die het afval zou verwijderen die de firma had verzameld. Tegen het jaareinde 2016 had Zhang duizenden ton afval per schip afgevoerd en in de Jangtse gedumpt. Vier van hen die tot gevangenisstraf werden veroordeeld waren de eigenaars van de schepen die Zhang gebruikte. De stedelijke autoriteiten hebben 6 miljoen yuan besteed aan het schoonmaken van de rivier.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Negen krijgen jaren hechtenis voor dumpen giftig afval

  1. Ik snap niet waarom hun hoofd al geschoren is en en ze nu al allemaal dezelfde kleren aanhebben. Volgens de wet mogen nu verdachten in burgerkleding aan de hof zitten. Ziet wel vaak bij corrupte ambtenaren zoals Zhou Yongkang in burger kleding. Maar waarom krijgen ze dan geen haar verver in cel. Misschien botox injectie gaat wat te ver voor Bo Xilai zijn vrouw. Maar zonder de botox was zij niet te herkennen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *