Netwerk tussen datacentra in oost- en west-China moet evenwichtiger

Vier regelgevende instanties hebben een strategie ontwikkeld om het onevenwicht tussen de datacentra in Oost- en West China in balans te brengen. China telde vorig jaar 5 miljoen datacentra terwijl dat in 2015 er 1,24 miljoen waren. Greenpeace voorspelt  dat de uitstoot van de snel groeiende digitale infrastructuur in China tegen 2035 meer dan verdubbeld zal zijn

Uit een CCTV-uitzending blijkt dat China werkt aan een nieuw datacentra strategie gekoppeld aan ambitieuze groene doelstellingen. Dit initiatief dat de Eastern Data and Western Computing heet, wil gegevens uit het kustgebieden voor opslag en verwerking doorsturen naar meer ruime stedelijke centra in het westen. De strategie is ontworpen dor de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, de, Cyberspace Administration of China, Ministry of Industry and Information Technology (MIIT) en de  National Energy Administration. Directeur Shen Zhulin van het departement higtech Industrie bij de de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie legt uit dat gepoogd wordt het aanbod van datacentra tussen oost en west meer evenwichtig te maken. Er komen nationale datacentra hubs in het gebied Beijing-Tianjin-Hebei, de delta van de Jangtse rivier, het Gebied Rond de Grote Baai  , het Chengdu-Chongqing cluster, de provincie Guizhou de A.R. Binnen Mongolië , Gansu en de A.R. Ningxia.

Data centra zijn veilige, op temperatuur gecontroleerde inrichtingen die servers met grote capaciteit huisvesten, opslagsystemen, meerdere stroombronnen en internetverbindingen met hoge bandbreedte. Deze inrichtingen worden gebruikt door ondernemingen om op afstand grote hoeveelheden gegevens op te slaan en cloud computing-diensten te hosten, waarmee gebruikers op aanvraag software en andere digitale bronnen kunnen kopen, leasen of verkopen, net als elektriciteit uit een elektriciteitsnet.

Volgens Shen telde China vorig jaar 5 miljoen datacentra terwijl dat er in  2015 1,24 miljoen waren. Het coronavirus heeft de vraag naar digitale infrastructuur waaronder data centra in de hand gewerkt. De Chinese digitale economie bedroeg vorig jaar 39.000 miljard yuan of 3300 miljard meer dan in 2019. Volgens CCTV resulteerde de aangroei van de Chinese digitale economie echter tot ‘datacentra eilanden’ en ‘cloud-eilanden’. De uitzending  gaf aan dat de nieuwe strategie van China de ontwikkeling van verbonden en efficiëntere clusters van datacenters in de geïdentificeerde hubs mogelijk zou maken. Indien de strategie de datacentra in het oosten met deze in het westen kan verbinden, zullen de energiekosten lager uitvallen, aldus een analist. Zo wordt het niet langer noodzakelijk meer data centra in het oosten te bouwen wat bevorderlijk is voor energiebesparing.

Greenpeace

Greenpeace heeft een rapport uitgebracht dat voorspelt dat de uitstoot van de snel groeiende digitale infrastructuur in China tegen 2035 meer dan verdubbeld zal zijn, meldt Bloomberg.  De koolstofdioxide die wordt gegenereerd door 5G-basisstations en datacenters zal naar verwachting blijven stijgen en kan tegen 2035 oplopen tot 310 miljoen ton per jaar, een uitstoot die groter is dan die van heel Frankrijk. Deze toename staat in schril contrast tot de grote vervuilende nijverheden zoals staal en cement waarvan de piek rond 2025 verwacht wordt. Het rapport beweert dat de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt door ‘s werelds grootste 5G-netwerk en enkele van de grootste Chinese datacentra tegen 2035 bijna zal verviervoudigen. Momenteel is meer dan 60% van de gebruikte elektriciteit afkomstig van het verbranden van steenkool en het huidige stroomverbruik door 5G en de data centra is ongeveer hetzelfde als dat van de steden Beijing en Shenzhen samen

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *