Vier bedrijven vormen logistiek staatsconcern

Vier bedrijven hebben hun activa bijeen gebracht in de China Logistics Group om tot een beter beheer te komen van wereldwijde toeleveringsketens. De logistieke staatsbedrijven waren tot nu toe beter in goederenvervoer over lange afstanden dan in transport van ‘witgoed’ dat snel geleverd moet worden.

De nieuwe logistieke groep die zich wil ontpoppen tot een wereldwijde organisator van de toeleveringsketens werd gevormd door het samengaan van  China Railway Materials, China National Materials Storage and Transportation Group, Huamao International Freight Limited Company Shenzhen Branch, China Logistics en China National Packaging Corp,  De bedrijven bezitten al logistieke hubs in 30 Chinese provincies, op de 5 continenten en hebben een vloot van 3 miljoen voertuigen. De groep bezit eigendomsrechten over 24 miljoen m² gronden, 120 spoorlijnen en heeft 42 futures leveringsmagazijnen. SASAC-directeur Hao Peng zei bij de stichtingsceremonie dat de nieuwe groep streeft naar een soepele doorstroming van de productiefactoren tjdens de dubbele circulatie. Het bedrijf wil zich ook begeven op de vrachtmarkt waar China State Railway Group al een vitale rol speelt.

Analisten vinden dat de logistieke staatsbedrijven goed zijn in het vervoeren van goederen over lange afstand maar minder concurrentieel zijn als het gaat over vervoer van ‘witgoed’ (koelkasten, wasmachines e.d.) en goederen die snel moeten worden geleverd. Bij het multimodaal transport dat vracht via spoor- en scheepvaart combineert, hebben deze staatsbedrijven maar 2,5% van de markt. In China Logistics Group zullen ook strategische investeerders zitten zoals de moederbedrijven van China Eastern Airlines (10% aandelen), COSCO Shipping (7,3%) en China Merchants Group (4,9%). Volgens de China Federation of Logistics and Purchasing ging gedurende het eerste semester de Chinese logistiek er met 15% op vooruit tot een waarde van 150 biljoen yuan.

Volgens de Wall Street Journal staat een analoge consolidatie op stapel in de Chinese sector van zeldzame aardmetalen. Daar zouden China Minmetals Corp, Aluminum Corp. of China en Ganzhou Rare Earth Group fuseren.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *