Nieuwe linkse Nepalese regering gunstig voor China

Doordat twee communistische partijen in Nepal een nieuwe regering gevormd hebben, wordt verwacht dat die meer positief tegenover China zal staan dan de vorige regering. Belt & Road projecten zullen meer de wind in de zeilen krijgen.

Prachanda Foto: Wikimedia/ GAD Disclaimer

Pushpa Kamal Dahal alias Prachanda heeft zijn regeringspartner Nepali Congress (NC) laten vallen om met de concurrerende KP Communist Party of Nepal (Unified Marxist Leninist) van Sharma Oli een linkse regering te vormen. De vorige regering van NC-er Deuba was meer vriendelijk tegenover India en de VS. Toen ex-rebellenleider Prachanda in 2008 eerste minister werd, brak hij door zijn bezoek aan Beijing met de traditie om India eerst te bezoeken. Gedurende het latere bewind van Oli als premier werden BRI projecten getekend evenals het ‘Transit and Transportation Agreement’ waardoor Kathmandu toegang kreeg tot Chinese zeeën en havens. Zo werd de eenzijdige afhankelijkheid van India ongedaan gemaakt. Oli en Prachanda raakten het echter oneens en Chinese inspanningen van China om de twee te verzoenen, faalden.

Nepal tekende het Millennium Challenge Corporation (MCC) dat $ 500 miljoen VS-steun voor elektrificatie voorzag maar trok zich terug uit defensie overeenkomsten met de VS.   Oli bekritiseerde tevens de Deuba regering omdat het de VS afgevaardigde voor Tibet Uzra Zeya toeliet Tibetaanse vluchtelingenkampen in Nepal te bezoeken. De communistische twee hebben elkaar nu toch weer gevonden.

Spoorweg

Chinees team spoorwegexperten Foto: SCMP/Twitter Disclaimer

De nieuwe regering Prachanda was nauwelijks één dag aan de macht of uit China vertrok een team van experten die de haalbaarheidsstudie zullen aanvatten over de 170 km Trans-Himalayan Tibet-Nepal spoorweg. Deze lijn verbindt het kanton Gyirong in Zuid-Tibet met Kathmandu. Zowel het ingewikkelde terrein als het extreme Himalaya-weer bieden uitdagingen van wereldklasse. China zal de haalbaarheidsstudie bekostigen.
Prachanda heeft inmiddels de Pokhara International Airport geopend die werd gebouwd door was China CAMC Engineering met een lening van de Export-Import Bank of China. 

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *