China wil grootste systeem van nationale parken

De groen administratie wil meer dan 40 nieuwe nationale parken uitbouwen die in totaal 770.000 km² beslaan. Opmerkenswaard is dat de 13 hiervan die zich op het Qinghai/Tibet plateau bevinden, 70% van die oppervlakte uitmaken.

Tongtian rivier in Sanjiangyuan National Park Foto: Global Times/Xinhua Disclaimer

Het was de National Forestry and Grassland Administration die gisteren uitpakte met een plan ter erkenning van tientallen nieuwe nationale parken zodat China dan ’s werelds grootste systeem zou hebben. Het gaat om 49 kandidaten waarvan er al 5 (gedeeltelijk) erkend zijn; 44 bevinden zich op het land, drie in het zeegebied en twee in een integratiezone met land en zee. De landelijke gebieden beslaan 990.000 km² en het zeegebied 110.000 km².

Van de 49 bevinden zich er 13 op het Qinghai/Tiber plateau en beslaan zo 70% van de totaliteit aan nationale parken. Negen kandidaat-gebieden bevinden zich in het bekken van de Gele rivier en 11 in het Jangtse bekken.

Het systeem van de nationale parken omvat bossen, graslanden, wetlands en woestijnen met meer dan 700 natuurreservaten, 10 werelderfgoedsites en 2 gemengde culturele en natuurlijke erfgoedsites. Binnen deze gebieden bevinden zich meer dan 5.000 soorten wilde gewervelde dieren en 29.000 soorten landplanten, waardoor meer dan 80 procent van de nationale belangrijkste beschermde diersoorten en hun leefgebieden worden beschermd.

Op de onlangs gehouden  UN biodiversity conference COP15 drongen 200 landen aan op het effectief behoud en bestuur van ten minste 30 % van ‘s werelds land, binnenwateren, kustgebieden en oceanen met de nadruk op gebieden die van bijzonder belang zijn voor de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen.

Bron Global Times 


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *