Internetgroten nemen massaal werkloze kelners in dienst

De groten in e-commerce staan met de Covid-19 crisis voor een explosie van de vraag vooral bij hun afdelingen verse waren. Van de nood een deugd makend hebben ze duizenden tijdelijke kelners uit restaurants part time aangeworven want de zaken in de restaurants zakten met de crisis ineen.

Ingang Hema-winkel

De e-commerce eenhoorn Meicai die verse waren van bij de boer naar restaurants en winkels brengt, kondigde vorig weekend aan dat het op het punt stond 6000 vrachtwagenbestuurders en 4000 sorteerders aan te werven omdat het gewone personeel al op volle kracht werkt. Deze tijdelijke krachten zullen ingezet worden in pakhuizen en leveringscentra.

De verswaren eenheid van Alibaba Hema alias Freshippo kondigde recentelijk aan dat zijn verkooppunten in 22 steden 500 personeelsleden van Yunhaiyao en Youth Restaurant overnemen, 1000 personeelsleden van Xibei en nog eens 500 personen van andere restaurants. Voorzitter Jia Guolong van Xibei- een resstaurantketen gespecialiseerd in keuken uit het noordwesten- verklaarde in een interview met Chinaventure  dat indien de viruscrisis voortduurt zijn 400 verkoopspunten met 20.000 personeelsleden niet langer dan nog 3 maanden kunnen overleven.  Het logistiek filiaal van webwinkel JD.com JD Logistics werft van zijn kant 20.000 personen aan van magazijniers over sorteerders tot chauffeurs. Enkel filiaal Daojia dat goederen thuis of bij warenhuizen bestelt, werft er 5000 ineens aan.  De Dada groep die verwant is met JD.com schept 15000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Verse waren

Koereier neemt diepgevroren product (Peoples Daily)

Het zijn vooral de bezorgplatformen voor verse levensmiddelen die erg in trek zijn.  Bij Alibaba gaat het om Hema/Freshippo en bij Tencent om Missfresh; Vorig jaar kwakkelden hun zaken nogal, maar daar heeft de viruscrisis een ommekeer in gebracht. De verbruikers vermijden menselijk contact in markten of supermarkten. Nu zijn de leveringsplatformen essentieel om het risico van besmetting te minimaliseren. De verse goederen worden thuis bewaard en gekookt.

Sinds het Chinees nieuwjaar werken de Hema-winkels non-stop, ook de 18 Hema’s te Wuhan. Missfresh zag gedurende de eerste 5 dagen na het Chinese nieuwjaar een verviervoudiging van zijn online bestellingen en het verkocht op 7 dagen tijd 40 miljoen stuks voedsel;  JD.com zette tijdens 10 dagen 15.000 ton om, een verhoging met 215%.  Missfresh manager Liu Guofen stelde tijdens de dagen na nieuwjaar vast dat zijn voorraad groenten elke dag om 16 u uitgeput was terwijl de voorraad voordien goed was voor drie tot vier dagen. Missfresh heeft de bestellers van Meituan en Ele.me een verdubbeling van hun vergoeding toegekend en een bonus van 1000 yuan als ze 8 dagen naeen bleven werken. Er is immers een groot tekort aan deze aan huis bestellers wier taak niet eenvoudiger werd door de wegblokkades. Soms duurt een bestelling die normaal 30 minuten in beslag neemt, een halve dag. De crisis is zeker een uitdaging, maar schept ook nieuwe mogelijkheden

Blijver?

Velen die vroeger hooguit éénmaal per week verse waren thuis bestelden, doen dit nu drie tot viermaal per week. Het is waarschijnlijk dat deze vorm van e-commerce die vorig jaar op apegapen lag, een blijver wordt ook na de crisis. Sommige optimistische experts menen dat het gedeelte online handel in de kleinhandel dat vorig jaar een kwart bedroeg, dit jaar zou doorgroeien tot één derde van de kleinhandel. Toch valt af te wachten of de crisis het consumentengedrag zal veranderen en het publiek zich meer open stelt om gewone boodschappen online te verrichten..

Uitgerekend gisteren werden de Alibaba bedrijfsresultaten bekend voor het laatste kwartier: de omzet groeide met 38% aan tot 161 miljard yuan terwijl de winst met 58 % steeg tot 53 miljard yuan. Alibaba waarschuwt echter dat met de viruscrisis er minder normale e-eommerce handel is. Mogelijks leidt dit zelfs tot een nulgroei.

scmp.com, cnn, technode

Video YouTube What is Missfresh?

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *