Nieuwjaarsperiode toeristisch een voltreffer

Tijdens de nieuwjaarsvakantie schoten de toeristische trips in het binnenland sterk de hoogte in. De brug tussen Hongkong en Zhuhai kende eveneens een recordaantal reizigers. Bij de buitenlandse reizen waren landen waar geen visum vereist is erg in trek. In de meer langdurige reizen valt een verschuiving waar te nemen naar meer nichebestemmingen.

Toeristen poseren in minderheidscostumes te Fenghuan in Xiangxi Tujia en Miao Autonome Prefectuur Foto Xinhua Disclaimer

De toptoeristische attracties kregen 43% meer bezoekers in vergelijking met vorig jaar en 17% meer dan in 2019. Het passagiersverkeer in Hainan nam met 30% toe en er was zelfs een tekort aan vliegtuigtickets om terug te keren. CCTV meldde dat reisboekingen voor Xian met 317 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De kaartverkoop voor toeristische trekpleisters nam zelfs met 480 procent toe. Nanjing registreerde bijna 6 miljoen bezoekers in de eerste drie dagen van de vakantie, een stijging van 327 procent tegenover vorig jaar. Trip, China’s grootste reisorganisatie, zei dat het aantal boekingen voor de stad Harbin met 40 procent was toegenomen ten opzichte van de eerste dag van het nieuwjaarsverlof in 2023.  Met 28.407 toeristen die maandag het Jiuzhaigou-natuurgebied bezochten, vestigde het een nieuw record. Want het cijfer lag 104 % hoger dan vorig jaar en 31% hoger dan het vorig record uit 2017.

Uit gegevens van Qunar blijkt dat het aantal hotelboekingen in Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen tijdens de eerste dagen van de feestperiode met meer dan 50 procent is gestegen ten opzichte van 2023 en in steden zoals Nanjing, Wuhan en Suzhou met meer dan 30 procent. Veel toeristische attracties waren tijdens de feestdagen volgeboekt. Tickets voor het Paleismuseum in Beijing, de Yonghe Lama Temple in Beijing, de Terracotta Warriors in Xi’an, het Shanghai Museum East en het Nanjing Museum waren uitverkocht tot en met 17 februari, de laatste dag van de vakantie.

Bezoek van Suzhou per boot Foto Xinhua Disclaimer

Internationale bestemmingen

De National Immigration Administration zei te verwachten dat er dagelijks gemiddeld 1,8 miljoen inkomende en uitgaande reizen zullen gemaakt zijn tijdens de feestperiode. Dit is ongeveer 3,3 keer meer dan vorig jaar en beter dan de 1,77 miljoen die in 2019 werden geregistreerd. Volgens een prognose van het Chinese technologiebedrijf Baidu zou het totale aantal reizen tijdens de achtdaagse vakantie met meer dan 40% toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Hongkong, Thailand en Japan waren volgens Qunar de buitenlandse topbestemmingen. De brug tussen Hongkong en Zhuhai/Macao  vestigde met 144.000 passagiers een nieuw dagrecord. De aankondiging dat geen visum meer nodig was voor Singapore deed de hotelboekingen vele malen toenemen. Volgens het reisplatform Trip boekten vijftienmaal meer toeristen een verblijf in Singapore, Maleisië en Thailand. Volgens reisorganisatiemanager Huang Qiuyue wordt Noord-Europa en Nieuw Zeeland populairder wat de langere vakanties betreft. Vóór de pandemie trokken deze bestemmingen eerder oudere toeristen aan. Maar nu komen ook meer jongere reizigers waarbij pasgetrouwden op huwelijksreis die het poollicht willen aanschouwen.

Vorig jaar werd het aantal vluchten weer opgevoerd van minder dan 500 internationale vluchten per week tot 4.600 bij het jaareinde. Dit aantal zal dit jaar verder worden opgevoerd tot 6.000 wekelijkse vluchten. Het passagiersvervoer naar Europa heeft 60% bereikt van de capaciteit vóór de pandemie en dit jaar wordt 80% verwacht.

Bronnen: Global Times, Beijing Review, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email