Technologische doorbraken veranderen Chinese economie

De jaarlijkse economische conferentie in december stelde als een prioriteit voor 2024 het ontwikkelen van ‘nieuwe productieve krachten’. Daarmee bedoelde ze technologische doorbraken, innovatieve toepassingen van bestaande technologieën en versnelde industriële modernisering. We geven tekst en uitleg van een aantal experts.

Foto Xinhua/ Yang Shiyao Disclaimer

Eerste locale acties van 2024 duiden de richting aan

De snelle ontwikkeling van strategische sectoren en sectoren voor de toekomst zoals nieuwe energieën en kwantumtechnologie, samen met het slimmer maken van de traditionele sectoren, veranderen nu al het beeld van de Chinese economie.

Voor Ming Ming, chef economist bij CITIC Securities, heeft China een zeer groot potentieel en sterke concurrentiële troeven voor de ontwikkeling van nieuwe productieve krachten, en kunnen die op korte termijn al nieuwe groeipolen voor de Chinese economie vormen.

Op het lokale niveau zet de overheid in op nieuwe groeimotoren. Daarvan zien we al de eerste resultaten tijdens de jaarlijkse voltallige bijeenkomst van de lokale parlementen.

Yuhan Zhang, een economist aan de University of Berkeley, California, schreef in de Financial Times dat de projecten van lokale overheden begin 2024 een duidelijke focus hebben op informatietechnologie van de nieuwste generatie, biofarmaceutica, artificiële intelligentie en koolstofarme energie.

Zhao Gang, analist bij het in Beijing gevestigde adviesbureau CIO Manage, ziet in 2024 veel lokale besturen technisch-wetenschappelijke innovatie hoog op de agenda plaatsen.

Een voorbeeld is de stad Hefei (hoofdstad van de provincie Anhui). Deze heeft begin 2024 al een eerste groep industriële projecten gelanceerd voor een totale investering van 36,7 miljard yuan (4,9 miljard euro). Meer dan 80% hiervan gaat naar voertuigen op nieuwe energie, informatietechnologie van de nieuwste generatie en fotovoltaïsche producten.

In de provincie Henan werden er begin van dit jaar voor 600 miljard yuan (78 miljard euro) contracten ondertekend in het kader van investeringen in hoogwaardig maakwerk en strategische nieuwe sectoren.

In de stad Xiamen (in de provincie Fujian) werden projecten gelanceerd voor 53 miljard yuan (7,4 miljard euro) in nieuwe energie, nieuwe materialen en biofarmaceutica.

Shanghai heeft aangekondigd dat het zijn pogingen om een internationaal centrum van technisch-wetenschappelijke ontwikkeling te worden dit jaar zal versnellen.

De provincie Liaoning (deel van de zogenaamde ‘roestgordel’ in het noordoosten) gaat de ontwikkeling van nieuwe materialen, lucht- en ruimtevaart, laagvliegeconomie en robotica ondersteunen.

Beijing wil vooruitgaan met projecten voor geïntegreerde schakelingen, hoogwaardige medische apparaten en andere technologisch intensieve sectoren.

Sterke stuwkracht, brede mogelijkheden

Cai Wei, hoofd strategie bij het KPMG China Adviesbureau, ziet in heel het land ‘een sterke stuwkracht en brede mogelijkheden’ om nieuwe productieve krachten te ontwikkelen, vooral in strategische opkomende sectoren en industrieën voor de toekomst.

Het aandeel van strategische opkomende sectoren in het geheel van China’s bbp steeg van 7,6% in 2014 naar 13% in 2022. In 2025 zal het volgens de planning meer dan 17% bedragen, maar volgens Cai kan het sneller gaan, vooral dan in de nieuwe energieën, de informatietechnologie en de biologische sectoren.

Dat komt omdat China een vlottere financiering voor deze sectoren voorziet en het zakenklimaat voor innovatie verbetert.

In 2023 stond China 12de op de Global Innovation Index. Het was voor het eerst het land met de meeste technisch-wetenschappelijke innovatieclusters in de top-100 van de wereld, opgemaakt door de World Intellectual Property Organization.

In 2023 besteedde het land 3.330 miljard yuan (440 miljard euro) aan onderzoek en ontwikkeling; dat is 2,64% van het bbp. In 2012 was dit nog maar 1,91%. De investeringen in hoogwaardige sectoren stegen meer dan 10%, een stuk boven het gemiddelde.

Volgens een onderzoek van KPMG waren tussen januari en augustus 2023 meer dan 90% van de nieuwe beursgenoteerde bedrijven actief in strategische nieuwe sectoren, voornamelijk in informatietechnologie, hoogwaardige machinebouw en nieuwe materialen.

Meer steun is er ook voor sectoren van de toekomst, zoals het metaversum*, interfaces tussen de computer en het menselijk brein en kwantuminformatica.

Incubators, menselijk kapitaal en (buitenlandse) investeringen

Een recente richtlijn van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie en zes andere regeringsorganen wil dat er tegen 2025 incubators en pilotzones zijn, die doorbraken kunnen realiseren in een honderdtal sleuteltechnologieën.

Intussen krijgen meer traditionele sectoren een upgrade naar slimmer en sneller. In dat kader bouwde men 62 ‘signaalfabrieken’, en dat is volgens het World Economic Forum 40% van alle productiebedrijven ter wereld op het hoogste niveau van slim maakwerk.

Een belangrijke stuwkracht komt van het Chinese menselijke kapitaal dat wereldwijd steeds beter scoort.

Zo verdubbelde de twerkstellling in onderzoek en ontwikkeling van 3,2 miljoen in 2012 tot 6,4 miljoen in 2022. China staat daarmee volgens het ministerie van Wetenschap en Technologie op nummer één.

Het aantal Chinese onderzoekers op de lijst van wereldwijd meest geciteerde steeg van 111 in 2014 tot 1.169 in 2022, het op één na hoogste van alle landen.

De dynamiek van de nieuwe sectoren trekt ook buitenlandse investeringen aan. In 2023 ging het om 423 miljard yuan (55 miljard euro) of een record van meer dan 37,3 % van het totaal aan buitenlandse investeringen, dit volgens data van het ministerie van Handel.

Een voorbeeld is de groep Volkswagen, die in Hefei in 2,5 jaar meer dan 30 miljard yuan (4 miljard euro) heeft geïnvesteerd in een volledige keten van onderzoek tot productie, verkoop en onderhoud van intelligente verbonden voertuigen. Volgens Erwin Gabardi, CEO van Volkswagen Anhui, gebeurde die investering daar om te profiteren van de infrastructuur voor nieuwe technologieën van de provincie Anhui.

*: Het metaversum is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren.

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email