Nieuwjaarsrush begonnen

Gisteren begon de 40 dagen durende vakantie rond het Chinees nieuwjaar. Tijdens die periode zullen 3,6 miljard ritten worden gemaakt. Op de eerste dag waren er al 6 miljoen treinritten. Toch zijn er ook een aantal migranten die niet naar huis trekken wegens te duur.
chunyunzhaiChunyun of de beweging rond het Chinees nieuwjaar is de grootste transportbeweging op de planeet. Dit jaar valt het Chinees nieuwjaar op 31 januari wanneer het jaar van het paard wordt aangevat. Het ministerie verwacht dat de komende 40 dagen 3,62 miljard ritten worden gemaakt via de weg, trein, schip en vliegtuig. Dit is 200 miljoen meer dan vorig jaar. Naar verwachting zullen 258 miljoen personen de trein nemen. 860.000 bussen zullen op de weg reizen en 21.000 schepen varen. 400.000 vluchten zullen worden genomen en de vliegmaatschappijen leggen 3,000 extra vluchten in.
Hoewel de treinticketst al via Internet kunnen gekocht worden, blijkt dit in de praktijk vaak een huzarenstuk met ellenlang aanschuifwerk. Zelfs de Internetmethode wordt misbruikt door malafide personen die tickets in groep opkopen om ze dan veel duurder te verkopen aan wanhopige migranten. Donderdag was de eerste dag en de spoorwegen vervoerden al 6 miljoen personen volgens CCTV. De spoorwegautoriteiten in Beijing legden 31 bijkomende treinen in die 520.000 passagiers vervoerden. Vrijdag bedroeg het aantal 667,000. Het station te Guangzhou ving 130.000 passagiers op donderdag. Verwacht wordt dat enkel de lijn Guangzhou-Beijing dit jaar goed zou zijn voor 2,4 miljoen passagiers of 21 % meer dan vorig jaar.
Ook het wegennet staat onder druk vooral met de smogperiode. De lokale besturen moeten noodplannen achter de hand hebben in het geval van ongevallen of het sluiten van wegen door het weer. Donderdag deden zich op de weg tussen Beijing en Harbin 20 wegongevallen voor wegens de sneeuw en de ijzige wegen. Sommigen gebruiken meer originele methoden: de politie van Dezhou (Shandong) onderschepte 12 personen die opeen gepakt zaten in een landbouw driewieler. Het Volksdagblad rapporteert dat een voormalig paardenkampioen te paard terugkeert naar Sichuan. Vorig jaar keerden 300.000 migranten uit Guangdong naar Sichuan terug per moto om zo geld uit te sparen.
Toch keren niet alle migranten terug naar huis. Bij een natiewijde enquete van meer dan 12.000 migrantenchunyuntrein door job website daguu.com beweert 40 % dat ze niet terugkeren en door blijven werken. De helft van hen voelt zich beschaamd om terug te keren omdat ze te weinig verdienen. Dan liever doorwerken met nieuwjaar wanneer overuren hoger verloond worden.
Bronnen: China Daily, Global Times
Lees meer Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar