Nog meer deals afgesloten in Colombia, Peru en Chili (upd)

De reis van premier Li Keqiang door Latijns-Amerika heeft zowel in Colombia 12 overeenkomsten opgeleverd als een tiental in Peru. Ook in Chili stond meer diversificatie van de handel op het programma, met financiële diensten als uitschieter. Ondertussen zijn enkele werken bezig voor grote waterhuishouding infrastructuur in Ecuador.

LKQsantos

Premier Li met Colombiaanse president Santos


De 12 overeenkomsten met Colombia gaan over de bouw van infrastructuur en meer samenwerking op industrieel vlak. Daarnaast wil China meer landbouwproducten invoeren als koffie. Het land dat getroffen is door de lagere olieprijs heeft zijn groeipercentage naar beneden bijgesteld. De bilaterale handel met China bereikte vorig jaar $ 15,6 miljard waardoor China de tweede handelspartner van Colombia werd en dit met een klemtoon op mijnbouw, telecom en infrastructuur. China mag verder onder meer een ontwikkelingsplan ontwerpen voor de havenstad Buenaventura. Onderzoeker Tang Jun van het Institute of Latin American Studies bij de Zhejiang International Studies University vindt dat toekomstige industriële samenwerking uitgebreid kan worden naar ontginning en verwerking van grondstoffen, verwerking van landbouwproducten, mechanische en elektronische producten. Hij noteert dat de handel met de traditionele bondgenoot VS vertraagt, terwijl deze met China snel aangroeit. Voor zijn vertrek zei Li dat beide landen er aan denken discussies te beginnen over een vrijhandelsovereenkomst.
LKQhumala

Met Peruviaanse president Humala


Li Keqiang en de Peruaanse president Ollanta Humala waren bij de ondertekening van 10 overeenkomsten op het vlak van investering, transport, waterkracht, landbouw en onderwijs. Het vrijhandelsakkoord met Peru werd in 2010 effectief en sinds 2012 werd China Peru’s voornaamste leverancier van kapitaalgoederen en ook de grootste investeerder met $ 14 miljard in 2013. De Peruaanse regering probeert niet traditionele export te promoten zoals zeewiermeel, reuzeninktvis, groenten en fruit. De uitvoer van die niet traditionele goederen naar China verdubbelde vergeleken bij vier jaar geleden. Peru wil vooral nieuwe markten vinden voor landbouw en visserij en de toenemende Chinese vraag past goed in dit plaatje.
China, Brazilië en Peru zijn het ook eens om de haalbaarheidsstudie te maken voor een spoorlijn dwars door het continent. Na de ondertekening zei premier Li Keqiang dat de studie de economische en sociale ontwikkeling moet bevorderen en het milieuvriendelijk karakter. China respecteert de cultuur van Latijns-America evenals het tropisch woud dat deze cultuur heeft gevoed, aldus Li.
likqbachelet

Met Chileense president Bachelet


In Chili valt op dat de Nationale Banken van China en Chili het eens zijn om gedurende 3 jaar voor $ 3,5 miljard van hun valuta te swappen. Gekwalificeerde investeerders uit China mogen voor meer dan 50 miljard yuan in Chili investeren. Li Keqiang en president Bachelet waren getuige van de ondertekening van overeenkomsten op het vlak van mijnbouw, landbouw, productiecapaciteit en wetenschap/technologie. Beide landen zijn het eens om hun tienjarig vrijhandelsakkoord uit te diepen met meer producten. Vorig jaar bereikte de bilaterale handel $ 34 miljard, wat vier maal hoger is dan voor 2005. Voorts wordt de China Construction Bank in Chili de eerste officiële clearing bank van renminbi op het continent. Li zei ook dat Chinese ondernemingen willen meedoen in de bouw van een tunnel onder de Andes die de 2 oceanen zou verbinden. Li keerde ondertussen naar China terug waarvan gezegd wordt dat het land volgend jaar de VS  zou overvleugelen als de grootste handelspartner van het continent.

Waterwerken

CCSinclairhydro

De afwerking van de tunnel wordt gevierd


Afgelopen maand werd in Ecuador de afwerking ingehuldigd van een cruciale tunnel voor de Coca Codo Sinclair  waterkrachtcentrale die door Sinohydro gebouwd wordt op een zijtak van de Cocarivier. De 1.500 MW centrale vormt het sleutelstuk in de nieuwe energiepolitiek van de regering omdat het de invoer van energie vermindert, 4,4 miljoen ton CO2 vermijdt en 7700 lokale banen schept. Hoewel het project kritiek krijgt van milieuactivisten is het gehele project ecologisch opgezet en gepland in samenwerking met de lokale gemeenschappen.
Nauwelijks 2 weken nadat de afwerking van tunnel ingehuldigd werd, startte Ecuador het tweede giga waterproject op waarbij de China Gezhouba Group Corporation (CGGC) een groot project bouwt tegen overstromingen en voor irrigatie. Het gaat om het tweede project in een reeks van 16 projecten die de Ecuadoraanse regering wil bouwen en waarvoor $ 2500 miljard vereist zijn. Volgens de Ecuadoraanse regering heeft het project al 750 banen opgeleverd en zal het 65.000 personen die werkzaam zijn in de landbouw ten goede komen evenals de productie van suikerriet verhogen en schone brandstof zoals ethanol. Sinds 2011 bouwt CGGC ook de Sopladora 488 MW-waterkrachtcentrale.
Bron: China Daily, Peoples Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.