Noodweer in het noorden

Sinds woensdag teisteren sneeuwstormen en vriesweer Noord-China. In een groot deel van de Volksrepubliek is de temperatuur sterk gedaald en valt de sneeuw onverwacht vroeg, maar vijf provincies en twee autonome regio’s in het noorden hebben het zeer zwaar te verduren. Het gaat om Hebei (het zwaarst getroffen), de Autonome Huiregio Ningxia, de Autonome Mongoolse regio Binnen-Mongolië, Shaanxi, Shanxi, Henan en Shandong,
(zie http://en.wikipedia.org/wiki/Template:PRC_provinces_big_imagemap)
Ook Beijing, dat omringd ligt door de getroffen provincies, ondervindt de effecten van het noodweer.
Er zijn al 39 doden gevallen. Het verkeer op land en in de lucht staat stil; kassen, school- en bedrijfsgebouwen zijn onder het gewicht van het sneeuwdek ingestort, economische activiteiten en onderwijs werden hier en daar opgeschort. Miljoenen mensen hebben van het weer te lijden. Er zou al 419 miljoen yuan (41 miljoen euro) directe economische schade zijn en dat bedrag zal nog oplopen. Verwacht wordt dat de prijs van groenten en andere waren zal stijgen. Op sommige plaatsen is de sneeuwval het hevigste ooit, of het hevigste sinds tientallen jaren, maar over het hele getroffen gebied is de toestand niet zo erg als bij de sneeuwramp van begin 2008.
0013729e42ea0c66ee790dToch zijn er redenen genoeg voor het Nationale Comité voor Rampenbestrijding en voor het ministerie van Binnenlandse zaken om alarmfase drie uit te roepen. Het meteorologisch instituut, dat op woensdag de oranje (op een na hoogste) alarmfase had afgekondigd, voorspelt een lichte verbetering de komende dagen.
In Henan en Hebei vielen er alweer scholieren te betreuren bij de ineenstorting van schoolkantines. Premier Wen Jiabao is naar Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei, gegaan. Eind oktober kon het ministerie van Onderwijs melden dat de toestand van bijna alle gebouwen van lagere en middelbare scholen in China was onderzocht tijdens een grote  inspectie die in mei begon. De komende drie jaar zal 200 miljard yuan (meer dan 19 miljard euro) door de centrale en regionale overheden worden besteed aan de versterking van de schoolgebouwen, vooral in regio’s waar natuurrampen kunnen voorkomen. In bijna 10 % van de panden die moeten worden gerepareerd (82 km²), is de verbouwing al begonnen. Helaas, te laat voor de slachtoffers in Henan en Hebei.

Wen Jiabao in een gemeentelijk verwarmingsbedrijf in Hebei

Wen Jiabao in een gemeentelijk verwarmingsbedrijf in Hebei

http://english.cctv.com/program/chinatoday/20091113/101497.shtml

Print Friendly, PDF & Email