Gisteren staking bij autotoeleverancier Omron

Bij de Japanse toeleverancier van auto-onderdelen Omron in Kanton brak gisteren een staking uit. De 400 à 500 stakers vroegen een opslag van 500 yuan. Volgens de woordvoerder van Omron is de staking donderdag voorbij.
omron_logoHet betreft de laatste in een reeks van acties bij toeleveranciers van auto-onderdelen. Omron is een Japanse elektronicaproducent die schakelaars en startsleutels maakt voor Honda, Ford, BMW en anderen. Ongeveer de helft van de arbeiders staakten gisteren en vroegen 500 yuan opslag bovenop hun maandelijkse 1270 yuan. Het management bleef eerst doof voor hun vraag en dreigde zelfs met ontslag. Volgens de woordvoerder van Omron echter is de staking nu voorbij na een akkoord waarover niets meer werd bekendgemaakt.
Naar verluidt zijn de Japanse firma’s die het doelwit vormen van de acties vrij kwetsbaar omdat ze vaak maar afhangen van één toeleverancier voor bepaalde onderdelen. De aandelen van Omron gingen gisteren bij het vernemen van het nieuws met 3 % omlaag op de beurs van Tokio. Recentelijk was er nog in Foshan een staking bij atsumitecAtsumitec, leverancier van versnellingen aan Honda. Reuters verneemt dat daar een oplossing in zicht zou zijn, gezien het management zou instemmen met de gevraagde 500 yuan loonsverhoging. Volgens the Economist kregen ze een opslag van 47 %. De reeks sociale acties in Zuid-China begonnen met een reeks zelfmoorden bij Foxconn en nog deze week pleegde een teenager bij Foxconns LCD-maker ‘Chimei Innolux’ zelfmoord.
Ondertussen bereidt Guangdongs provinciale regering een regelgeving voor inzake sociale conflicten en loonsonderhandelingen. Van de 83 artikels in de regeling gaan er 25 over onderhandelingen. Wanneer meer dan één vijfde van de werkers een loonsverhoging wenst, moet de vakbond onderhandelingen organiseren tussen de gekozen vertegenwoordigers van de werknemers en de werkgever. Wanneer deze weigert te onderhandelen, mogen de werknemers staken en kunnen ze daarom niet ontslagen worden, aldus nog het ontwerp van regelgeving.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *