Nur Bekri krijgt levenslange hechtenis

Een rechtbank uit Liaoning heeft voormalig gouverneur Nur Bekri van Xinjiang veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Bekri bekende tussen 1998 en 2018 voor 79 miljoen smeergeld te hebben ontvangen.

De 59 jarige Oeigoer Nur Bekri is zeker geen kleine vlieg. Hij was de gouverneur van Xinjiang vooraleer hij in 2014 ondervoorzitter werd van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Hij werd benoemd aan het hoofd van het Energiebestuur een functie met rang van minister. Het Shenyang Intermediate People’s Court heeft Bekri nu schuldig bevonden aan corruptie en het leiden van luxueuze levensstijl. Hij bekende op twintig jaar tijd voor meer dan 79 miljoen yuan aan smeergeld te hebben ontvangen. De rechtbank veroordeelde hem tot levenslang en legde bezit op al zijn persoonlijk bezittingen. De beschuldigde gaat niet in beroep. Xinhua beschreef de straf als mild omdat hij zelfs zaken toegaf die de vervolgers niet wisten en omdat hij vrijwillig zijn onterecht verworven winsten afstond.

Bekri was niet aanwezig op het laatste partijcongresin 2017. Daarna begon het onderzoek naar corruptie. Hij werd in maart uit de CPC gestoten. Media verwijten hem familie-corruptie waardoor hij bezittingen onrechtmatig verwierf via familieleden. De Central Commission for Discipline Inspection had hem als hebzuchtig en corrupt bestempeld wegens het vragen van auto’s voor zijn familieleden, het deelnemen aan weelderige banketten en het accepteren van dure geschenken van degenen die hem om gunsten verzochten. Hem wordt ook opzichtige levensstijl verweten en macht te gebruiken voor seks.

Tijdens de campagne tegen corruptie in Xinjiang werden tientallen personen ontslagen waarbij Bekri’s stafchef Alimjan Mehmet Emin en zijn onderdirecteur van de gronden.

SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *