Fors lagere prijzen voor ingevoerde geneesmiddelen

Westers farmaceutische bedrijven aanvaarden de prijzen van een bijna honderd belangrijke geneesmiddelen in China te verlagen. Dit is een voorwaarde om terugbetaald te worden door de Chinese ziekteverzekering en zo volledig toegang te krijgen tot de tweede grootste geneesmiddelenmarkt ter wereld.

Bij de Westerse bedrijven die een akkoord met de Chinese regering gesloten hebben zitten kleppers als het Engels-Zweedse AstraZeneca, het Amerikaanse Gilead, het Franse Sanofi en het Zwitserse Roche.

Van 70 belangrijke geneesmiddelen wordt de prijs met gemiddeld met 60% verlaagd. Daaronder bevinden zich veel gebruikte zoals Adalimumab, een geneesmiddel tegen artritis dat door het Amerikaanse AbbVie verkocht wordt als Humira.

Een ander nieuwigheid is Tyvyt, een PD-1 product tegen kanker dat samen ontwikkeld is door het Chinese biotech bedrijf Innovent en Eli Lilly. Goed verkopende concurrerende producten van Bristol-Myers Squibb en Merck zijn niet opgenomen op de lijst van de verzekeraar, volgens analisten om lokale bedrijven meer kansen op groei te geven.

Ziekteverzekering

In ruil voor de lagere prijs komen de producten op de lijst van geneesmiddelen die door de Chinese nationale ziekteverzekering terugbetaald worden.

Naast de 60 nieuwe middelen wordt de prijs voor 27 reeds aanvaarde producten gemiddeld met 27% verlaagd. Over nog eens 50 andere kon geen akkoord bereikt worden, soms omdat de aangeboden prijs te laag geacht werd, soms omdat de bedrijven onvoldoende productiecapaciteit voor de Chinese markt hebben.

De ingevoerde geneesmiddelen zullen in China verkocht worden aan ‘de laagste prijs op wereldniveau’, aldus een woordvoerder van de Chinese ziekteverzekering. De huidige prijsverlagingen zijn de laatste van een reeks. Ze passen in de strategie van de Chinese regering die enerzijds het goedkeuren van nieuwe geneesmiddelen versnelt maar anderzijds grote kortingen vraagt op veel gebruikte merkgeneesmiddelen waarvan het octrooi verlopen is.

In 2018 werd in China 137 miljard dollar aan geneesmiddelen uitgegeven. De Chinese nationale ziekteverzekering betaalt ongeveer 2.700 geneesmiddelen gedeeltelijk terug aan de patiënt. De verzekering dekt vandaag in principe alle Chinezen, zowel werknemers als zelfstandigen.

Bron: Financial Times
https://www.ft.com/content/b173f086-11cf-11ea-a7e6-62bf4f9e548a

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar