Ondervragers veroordeeld wegens marteling

Een rechtbank in Tianjin heeft voormalige ondervragers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens marteling van een zakenman uit Hongkong.

De Hongkong zakenman Stephen Lau Hei-wing overleed vorig jaar in verdachte omstandigheden in een cel in Yanbian in de provincie Jilin. Negen ondervragers zijn nu in Tianjin veroordeeld tot straffen van maximum 13 jaar wegens mishandeling, afdwingen van bekentenissen door marteling en plichtsverzuim. Ze hebben 10 dagen om in beroep te gaan.

Volgens het vonnis kregen de  belangrijkste ondervrager en een assistent respectievelijk 13 jaar en 11 jaar celstraf wegens mishandeling. Zes anderen zijn veroordeeld wegens het afdwingen van bekentenissen door marteling, en kregen straffen tussen vijftien maanden en drie jaar. De negende verdachte, de leider van het onderzoeksteam, kreeg vier jaar cel wegens plichtsverzuim.

Volgens documenten van de rechtbank die gepubliceerd werden op het internet werd Lau gedurende vier dagen vastgebonden op een stoel, met een blinddoek en zijn mond dichtgeplakt. Op de vijfde dag werd zijn bovenlichaam naar zijn benen geduwd tot hij buiten bewustzijn was. Volgens de autopsie had hij zeven gebroken ribben en stikte hij.

De mishandelde verdachte was een hoteleigenaar in Hongkong. Hij was een tiental jaar geleden betrokken bij een ophefmakende rechtszaak over eigendom van vastgoed. In 2016 werd hij beschuldigd van fraude voor 200 miljoen HK dollar ten nadele van de Industrial and Commercial Bank of China in Hongkong. In april 2017 vond zijn proces plaats in Hongkong, maar hij kwam niet opdagen. Volgens sommige media was hij toen al overleden in een cel op het vasteland; het persbericht van de rechtbank in Tianjin zegt niet waarvan Lau in Yanbian verdacht werd.

Verboden praktijk

Het afdwingen van bekentenissen door dwang is verboden in China en sinds een tiental jaren is elke op die manier verkregen bekentenis ongeldig. Toch is de praktijk nog niet volledig uitgeroeid bij aanklagers die absoluut een schuldige willen vinden. Er zijn al eerder processen tegen ondervragers gevoerd. Waarnemers merken op dat deze keer extra strenge straffen uitgesproken zijn. Bij vorige processen kreeg de hoofdschuldige gewoonlijk zeven jaar celstraf.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Ondervragers veroordeeld wegens marteling

  1. Waarom zijn er geen advocaat aanwezig? Maar dan nog er zijn te veel nep advocaten in China.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *