Onderzoek naar CIA in Tibet

De nauwe banden van de dalai lama met de CIA zijn geen geheim, de financiële steun die hij kreeg en dat de CIA  een guerillaoorlog in Tibet heeft opgezet in de jaren 50-70 is dat evenmin.
Zie daarover ondermeer een aantal artikels op deze site  chinasquare.be waaronder bijvoorbeeld dit. Berichten daarover worden echter in de mainstream pers gewoonlijk genegeerd of als ongeloofwaardig voorgesteld. Daarin is nu toch enige vooruitgang gekomen. Op basis van onderzoek sinds 2008 publiceert een groep onafhankelijke Amerikaanse journalisten videomateriaal onder de titel ‘De CIA in Tibet’, waarin harde feiten aangetoond worden. Deze reporters distantiëren zich wel van de op sensatie gerichte manier waarop hun materiaal door de media, ook de gereputeerde wereldpers wordt verwerkt, maar na het kennisnemen van hun bevindingen wordt het moeilijk om te geloven dat de dalai lama ‘niets wist’ en niets te maken had met de inmenging door de CIA.
Dat materiaal heeft zijn weg gevonden naar de grote Duitse media. De Suddeutsche Zeiting en TV-Panorama hebben er een TV-programma over gemaakt. Waarop Der Spiegel en de Frankfurter Allgemeine Zeitung dan weer inpikten. In het Duitse TV-programma is ook te zien hoe de dalai lama tijdens een recent bezoek aan Europa in verlegenheid geraakt wanneer hij wordt geconfronteerd met die minder geweldloze kanten van de Tibetaanse geschiedenis. Voor het Duitse publiek dat gewoon is aan het imago van de dalai lama als vredesapostel is het nieuws schokkend.
(Bron: nl.gbtimes.com)
Zie ook BBC-uitzending CIA in Tibet ( 5 delen)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *