Onderzoek naar corruptie door vertrouweling van vorig president

De Centrale Commissie voor Inspectie van de Discipline van de CPC meldt dat een onderzoek is geopend tegen Ling Jihua wegens ‘ernstige overtredingen van de partijdiscipline’, vrij vertaald als corruptie. Hij is de belangrijkste nog actieve politicus tegen wie een onderzoek loopt en met hem komt de anticorruptiestrijd gevaarlijk dicht bij de allerhoogste partijtop.

lingLing Jihua is ondervoorzitter van de Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie(de Chinese senaat) en leider van het Departement Eenheidsfront van het Centraal Comité van de CPC.
Machtige posten, maar het belang van Ling zit elders. De man was tijdens de vorige legislatuur secretaris van het Algemeen Bureau van het Centraal Comité, eigenlijk een soort kabinetschef van de vorige president en partijvoorzitter Hu Jintao. Er werd gezegd dat Hu hem  zou willen  introduceren in het huidige Politbureau of misschien wel in het zevenkoppige Vaste Comité, maar op het laatste moment kwam een schandaal zijn kansen verknoeien en werd hij weggepromoveerd naar zijn huidige baan. Ling is in feite de belangrijkste nog actieve politicus die vervolgd wordt; met het onderzoek tegen hem komt de anticorruptiestrijd heel dicht in de omgeving van de vorige president.
Het schandaal dat Ling een schitterende carriëre kostte was een ongeval tijdens joyriden met een Ferrari in Beijing in 2012. De chauffeur overleed ter plaatse; samen met hem zaten twee halfnaakte meisjes in de auto. Sindsdien gaat het hardnekkige gerucht dat de chauffeur de zoon van Ling was, die de betrokkenheid van zijn zoon in de doofpot probeerde te stoppen door een valse identiteit van de overleden chauffeur op te geven. De volgende vraag was uiteraard of Ling wel eerlijk aan het geld gekomen was om zijn zoon met een Ferrari te laten rondtoeren. Niet dus, blijkt nu.

Onverwacht, of niet…?

Het blad Global Times, dat door de CPC gecontroleerd wordt, schrijft dat zijn val na het Ferrarischandaal geen volledige verrassing is. Twee van zijn broers – een hooggeplaatste lokale ambtenaar in de provincie Shania en een rijke zakenman – zijn eerder dit jaar aangehouden. In Shanxi is een netwerk van hooggeplaatste ambtenaren met banden met de broer van Jing, inclusief een vicegouverneur, onder verdenking geplaatst, en maandag werden er daarvan nog twee doorverwezen naar het gerecht. Ling probeerde zijn huid vorige week nog te redden door in Qiushi, het theoretisch blad van de CPC, een zeer lovend artikel over president Xi en zijn anticorruptiecampagne te schrijven.
In tegenstelling tot het langverwachte onderzoek tegen ex-lid van het Permanent Comité van het Politbureau Zhou Yongkang komt het onderzoek tegen Ling eerder onverwacht. Ondanks de vele roddels over hem dacht men nog dat zijn val niet voor direct was. De overzeese Chinese website Duowei die doorgaans goed op de hoogte is van de roddels, liet maandag nog weten de val van een hooggeplaatst militair, ex ondervoorzitter van de Centrale Militaire Commissie, te verwachten; over Ling geen woord. En China Daily wist maandag alleen te melden dat de villa van de in 2012 gevallen toppoliticus Bo Xilai in Cannes voor 6,95 miljoen euro te koop staat, terwijl de Chinese staat met het Franse gerecht onderhandelt over de inbeslagname van het goed, dat op naam van een stroman gekocht was.

Vragen

Het onderzoek tegen Ling roept vele vragen op. Waarom duurde het twee jaar sinds het uitbreken van het schandaal vooraleer er officieel een onderzoek geopend wordt? Heeft de vorige president Hu in het hele verhaal een rol gespeeld? Heeft hij Ling beschermd en als dat zo is, wat zal daarvan de consequentie zijn? Zijn er nog anderen binnen de (leiding van ) de CPC die boter op het hoofd hebben? Met Ling erbij zijn nu vier voormalige personen uit de topleiding beschuldigd van corruptie (naast hem nog drie leden van het vorige 22-koppige politbureau). Hoe is het zover kunnen komen? En hoe kan men deze kanker in de toekomst uitroeien? Hoever kan Xi nog gaan met de corruptiebestrijding zonder de structuren van de CPC zelf en de legitimiteit bij de bevolking in het gedrang te brengen?
Volgens Global Times stuurt de val van Ling na de val van Zhou Yongkang opnieuw een sterk signaal naar het publiek dat de strijd tegen corruptie een werk van lange adem is en dat niemand, hoe machtig hij ook is, zijn verdiende straf zal ontlopen. Het moet de hoop en het vertrouwen in de nieuwe leiders versterken en aantonen dat China voortaan volgens de wet zal geregeerd worden.
Bronnen: Xinhua, Global Times, BBC, SCMP, Guardian, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.