Online gezondheidszorg is een blijver

De Chinese gezondheidssector wordt almaar meer gedigitaliseerd. Invullen van veel papierwerk wordt daarmee vermeden. Vooral de behandeling van chronische ziekten kan nu efficiënter gebeuren. Nu de online gezondheidszorg de kinderschoenen is ontgroeid ligt de weg open voor een volwaardige uitbouw van het systeem.

Slimme therapie machine in Fresenius Medical Care Center te Wuhan

De Chinese markt van digitalisatie in de gezondheidssector zou volgens een Guosen Securities rapport de komende vijf jaar 100 miljoen yuan bedragen. Om een voorbeeld van  e-medische dossiers te nemen : de penetratiegraad van e-medische records in de openbare 3A-ziekenhuizen in China was minder dan 5 procent. Tegen 2022 zal dit cijfer echter naar verwachting 90 procent bedragen, bij de 2A-ziekenhuizen 60% en bij de A-graad hospitalen 40%. Achter deze cijfers zit echter de overheidspolitiek.

In 2015 vaardigde de regering de ‘internet plus’-richtlijn uit die de ontwikkeling van op internet gebaseerde gezondheidszorg bevorderde evenals telegeneeskunde en het tussen ziekenhuizen onderling uitwisselen van gegevens. In februari 2017 lanceerde de National Health Commission een formeel plan voor de digitalisatie van de medische informatie. Het plan stelde dat tegen 2020 een nationaal gezondheidscentrum zou opgericht worden op basis van big data; dat in totaal een honderdtal regionale demonstratie zones uitgebouwd worden en dat de bewoners toegang moeten hebben tot e-medische records met vele functies. In september 2018 werden een reeks van maatregelen uitgevaardigd die de verhouding bepaalde tussen de internet en de gewone ziekenhuizen en het toezicht mechanisme inzichtelijk maakten van de internet ziekenhuizen en de wettelijke aansprakelijkheid. In maart heeft de commissie een beoordelingssysteem in graden uitgewerkt voor de slimme ziekenhuizen.

Privé

Vanuit de privésector levert PingAn-Lenovo diensten voor slimme ziekenhuisbeoordelingsdiensten. CEO Yin Chuan merkt op dat de ziekenhuizen de voorbije jaren de investeringen in digitalisatie hebben opgevoerd. PingAn-Lenovo en het te Hangzhou-gebaseerde B-Soft krijgen almaar meer bestellingen om de hospitalen te helpen te slagen voor nationale digitaliseringsevaluaties. Momenteel zijn er honderdduizenden providers van digitaliseringsdiensten voor ziekenhuizen. PingAn-Lenovo heeft samen met het Duitse Fresenius Medical Care een slim therapeutisch systeem opgezet voor dialyse behandeling. In plaats van dat de verplegers manueel de gegevens ingeven zendt het systeem het doktersvoorschrift voor dialyse naar de behandelende machines. De tijd die verpleegsters per patiënt besteden daalde van 40 tot 5 minuten. Het smart ziekenwagen systeem dat te Shenzhen ontwikkeld werd verzamelt de gegevens van de patiënt zelfs in de ziekenwagen en zendt ze naar het ziekenhuis van bestemming. Het telegeneeskunde systeem van Ping An International Smart City Technology laat de geavanceerde ziekenhuizen in de steden weer toe om medische opleiding te brengen in de plattelandsziekenhuizen. De mogelijkheden voor de digitalisatie van de gezondheidszorg bieden nog een groot potentieel. Bovendien zal de bevolking gradueel verouderen.

Gebruik

Vijf jaar geleden moest alles op papier worden ingegeven wat nu elektronisch is. Met het in hoge mate gedigitaliseerd systeem kan via een smartphone een dokter geboekt worden , bij aankomst kan via een scherm ingeschreven in het ziekenhuis en een alert wordt gestuurd als de dokter klaar is. Op die manier zijn ook de geneesmiddelen vlug beschikbaar. Sommige systemen bieden zelfs parkeerbetalingen aan, reservaties van ziekenwagens en diensten in het ziekenhuis. Eigenlijk is de digitalisering van de geneeskunde de kinderschoenen ontgroeid en ligt de weg van volledige ontwikkeling open.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *