Tweede Chinees vaccin internationaal goedgekeurd

Het CoronaVac vaccin van Sinovac Biotech is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties. Het is het tweede goedgekeurde Chinese vaccin. Dit verbetert de vooruitzichten op snelle en goedkope vaccinatie voor de ontwikkelingslanden.

BRASILIA, BRAZIL – AUGUST 05: Gustavo Romero, professor at the University of Brasilia and coordinating doctor for tests on the Sinovac Biotech vaccine in Brasilia, shows the vaccine to journalists amidst the coronavirus (COVID-19) pandemic  at the University Hospital on August 05, 2020 in Brasilia. The forecast is that 850 health professionals who care for Covid patients will participate in the study. Brazil has over 2.801,000 confirmed positive cases of Coronavirus and has over 95,819 deaths. (Photo by Andressa Anholete/Getty Images)

CoronaVac is door het WHO goedgekeurd op 1 juni. Vorige maand was al het Sinochem vaccin goedgekeurd. CoronaVac mag ook toegediend worden aan oudere personen maar wordt afgeraden onder 18 jaar.

Sinovac Biotech uit Beijing denkt dit jaar twee miljard vaccins te kunnen leveren. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan Covax, het internationaal programma voor de vaccinatie van armere landen. Door het voorlopig wegvallen van de Indische vaccins en de geringe beschikbaarheid van westerse vaccins heeft Covax een groot tekort.

De goedkeuring van CoronaVac heeft lang op zich laten wachten doordat de resultaten van de testen nog niet in een erkend wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd zijn. Bij gebrek aan besmettingen in China zijn de testen in Brazilië, Turkije, Indonesië en Chili gebeurd, in verschillende omstandigheden en met resultaten die volgens het land uiteenlopen van 50,7 tot 83,5%.

Al gebruikt in vele landen

Het Butantan Instituut in Brazilië, de vaccinpartner van Sinovac, maakte intussen de reële resultaten van een kleine stad in Brazilië bekend. In Serrano – een stadje met 45.000 inwoners- kregen 27.000 personen – zowat 96% van de volwassen bevolking – twee prikken met een tussenpauze van vier weken. Vijf weken later was het aantal besmettingen met symptomen 80% gedaald en het aantal hospitalisaties 86%. Indonesië heeft op 12 mei bekend gemaakt dat het vaccin bij 120.000 gezondheidswerkers een bescherming van 94% biedt tegen besmetting met symptomen.

Het wordt in China zelf toegediend sinds juli 2020. Het is al goedgekeurd voor gebruik in 40 individuele landen, en is momenteel het meest uitgevoerde. Brazilië, Indonesië en de Filipijnen zijn momenteel de belangrijkste vragende partijen. Sinovac Biotech heeft in totaal al 600 miljoen dosissen geleverd. Nu het vaccin internationaal goedgekeurd is onderhandelt het bedrijf over leveringen aan Covax en aan Unicef.

Het vaccin van Sinovac werkt volgens een klassiek mechanisme. Daardoor zijn de vervoers- en opslagomstandigheden minder streng dan voor de Pfizer en Moderna vaccins.
Dat is naast prijs en beschikbaarheid een ander voordeel voor ontwikkelingslanden.

CoronaVac wordt momenteel ook door het Europees Geneesmiddelenagentschap onderzocht voor eventuele goedkeuring.

Bronnen: South China Morning Post, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *