OogGetuige Drakenbootfeest… Kersentijd 😊

Op vrijdag 3 juni was het in China Duanwu Feest (端午节, Duānwǔ jié), in het buitenland Drakenbootfeest genoemd.

Duanwu is …

Elk jaar valt het feest op de 5e dag van de 5e maand van de Chinese lunisolaire kalender (vandaar de naam Duanwu, ‘twee keer 5’). Op het menu staan zongzi (粽子) zongzi (粽子), ‘pakketjes’ van gevulde kleefrijst ingepakt met bamboe bladeren. Vullingen variëren van hartig met vlees, groente of paddenstoelen tot zoetig met dadels, noten of bonen. Op het programma: drakenbootraces. Een historisch feit geassocieerd met Duanwu is de zelfdoding van Qu Yuan 屈原 (340-287 voor onze tijdrekening), een dichter die minister was tijdens de Periode van de Strijdende Staten in China. Qu Yuan besloot zijn leven te beëindigen nadat hij door de Keizer was verbannen.

Kruiden tegen het gif

De vijfde maanmaand werd beschouwd als een maand waarin mensen kwetsbaar waren, met een verhoogde kans op pech en besmettelijke ziekten. Vroeger plaatsten mensen tijdens het feest kruiden boven de deuren om het kwaad weg te jagen en tot het begin van de vorige eeuw werd Duanwu ook wel het ‘feest van de vijf giftige insecten’ (毒虫节) genoemd, en beschouwd als de slechtste tijd in de zomer om een infectie op te lopen door een insectenbeet of -steek.

ieder zijn feestdag

Sinds 2008 is het feest een officiële feestdag in heel China, maar elke regio heeft er zijn eigen tradities voor.

Voor ons is het een kersenfeest 😊. Het dorp van onze familie op het platteland in het Tongzhou-district in het oosten van Beijing staat bekend om zijn kersenboomgaarden, waar je nu kunt oogsten. We nodigen meestal vrienden uit op een van de boerderijen van onze familie in het dorp om kersen te plukken tijdens het Drakenbootfeest, meestal met een barbecue in de avond. Vanwege de huidige COVID-omstandigheden hebben we het evenement dit jaar overgeslagen.

Vriendschap en kersen met Duanwu

We hebben afgelopen vrijdag wel onze andere jaarlijkse traditie voortgezet, waarbij we enkele tientallen dozen kersen van de boerderij in het Tongzhou-district hebben bezorgd aan vrienden, familieleden, zakenrelaties, oud-leraren van mijn vrouw en anderen. Zo konden we toch allemaal tijdens het feest van de heerlijke kersen genieten.

Wij hopen dat iedereen een vreugdevol en gelukkig Drakenbootfeest 2022 heeft kunnen vieren


Gordon Dumoulin postte dit op 3 juni https://www.5iz-china.com/post/dragon-boat-festival-cherry-time
De foto’s zijn van Gordon zelf van de kersenpluk in 2021 (behalve de bovenste van lidxplus)
Extra info van Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *