100 jaar Communistische Jeugdbond van China

De Communistische Jeugdbond van China werd op 5 mei 1922, een eeuw geleden dus, opgericht. ‘De jeugd is de toekomst’, ook voor China en voor de communistische partij.

jeugdbond
foto Xinhua via Global Times (disclaimer)

Dat blijkt uit de toespraak van Xi Jinping in Beijing bij een ceremonie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de jeugdbond. Ook de officiële Chinese media besteden de nodige aandacht aan de honderdste verjaardag van de organisatie.

Jeugdbond en partij

De Communistische Jeugdbond van China (Communist Youth League of China, CYLC), is de jongerenbeweging van de Communistische Partij van China. Volgens haar Centraal Comité telde de CYLC eind vorig jaar 73,7 miljoen leden in het hele land. Zo’n 43,8 miljoen onder hen zijn studenten. De anderen werken in ondernemingen en openbare instellingen of ze zijn actief in buurtwerkingen en in het maatschappelijk middenveld. De leden zijn tussen de 14 en 28 jaar. De organisatie heeft een structuur die lijkt op die van de partij zelf. De CYCL wordt geleid door een ‘eerste secretaris’. Sinds juni 2018 is de eerste secretaris He Junke, een plaatsvervangend lid van het Centraal Comité van de CPC. De Communistische Jeugdbond heeft ook de verantwoordelijkheid voor het begeleiden van de activiteiten van de Jonge Pioniers (voor kinderen onder de 14 jaar). Officiële website: https://www.gqt.org.cn/.

Is er een Tuanpai?

Waarnemers, vooral in het buitenland, spreken soms het vermoeden uit dat er in de CPC zelf een belangengroep (factie) of zelfs min of meer autonome fractie werkzaam is van vroegere kaderleden van de Communistische Jeugdbond, de Tuanpai (bondsfactie). Die zouden elkaar posities, invloed en voordelen toespelen. Hiervoor is uiterst weinig bewijs. Het gaat waarschijnlijk om een projectie van westerse situaties op een Chinese organisatie, die voortkomt uit culturele onwetendheid of politieke bijbedoelingen.

Partij – jeugd – land

De Chinese president Xi Jinping heeft in Beijing een ceremonie bijgewoond ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Communistische Jeugdbond. Xi zei hierbij: ‘Als de organisatie in het verleden overwinningen heeft behaald en als ze in de toekomst nog meer successen boekt dankt ze dat aan het leiderschap en de beginselvastheid van de CPC. De partij wijdt zich totaal aan de nationale verjonging en is stevig geworteld in de Chinese jeugd. Hierdoor was en blijft de jeugdbond de voorhoede van de Chinese jeugdbewegingen’. Omgekeerd rekenen de partij en het land voor een schitterende toekomst ook op de jongeren volgens de president. Hij riep hen op om hun politieke en morele overtuigingen te ontwikkelen en hun moed en vaardigheden te vergroten, want zij zouden onder meer strijd moeten voeren.

Oproepen van Xi

‘Wees vaderlandslievend en innovatief, laat je door moeilijkheden niet van de wijs brengen of ontmoedigen…ga daarheen waar het land je nodig heeft en ga aan de slag’, was Xi’s boodschap. Hij beloofde dat de partij de jongeren altijd moet en zal verwelkomen, om te waarborgen dat China socialistisch blijft. In de jeugdbond en in de partij zullen ze zware verantwoordelijkheden op zich leren nemen en alle ruimte krijgen om hun talenten ten volle te benutten. Ze zullen volgens Xi ook in de praktijk leren wat het socialisme met Chinese kenmerken is en wat het communisme is en ze zullen ‘het marxisme in hun hart sluiten’.

jeugdbond
He Junke, derde van rechts, bij de uitreiking van certificaten aan jongeren die een grote bijdrage hebben geleverd aan het Project Hope, een programma om leerlingen in arme gebieden te helpen hun schoolloopbaan af te maken. (foto
Zhu Xingxin/Chinadaily.com.cn) Disclaimer

Xinhua’s visie

Het officiële Chinese persbureau Xinhua illustreert een aantal passages uit de toespraak van Xi met concrete verhalen over een tiental Chinese jongeren van nu en hun inzet op de meest uiteenlopende terreinen. Het artikel maakt onder andere een portret van jonge ondernemers (een van hen is een Oeigoer), een pottenbakster die traditie en moderne technieken combineert, een paralympische atleet die zelf ook opkomt voor de belangen van mensen met een beperking, onderzoekers, een buurtwerker op het platteland en een jonge manager die werkt voor een BRI-project in Kenia. Volgens Xinhua is bij een enquête in 2020 aangetoond dat de meerderheid van de Chinese jongeren het socialisme met Chinese kenmerken van harte steunt en vertrouwen stelt in de verjonging van de Chinese natie. De auteurs merken op dat volgens statistieken van 2019 meer dan 700.000 Chinese studenten voor hun opleiding naar het buitenland gingen, en dat er meer dan 580.000 van hen daarna terugkeerden.

Global Times video

Op de website van de Global Times staat een video over verleden en heden van de Communistische Jeugdbond van China. De presentatie is informatief, technisch verfijnd en mooi uitgevoerd en eindigt met een geluidsfragment van de toespraak van Xi Jinping. (De ondersteunende Chinese popsong zal misschien vooral liefhebbers van mainstream westerse muziek bekoren).
VIDEO https://www.globaltimes.cn/cyl_h5/en/index.html

Witboek

Het Informatiebureau van de Staatsraad van China (het Chinese kabinet) heeft op 21 april jl. een witboek gepubliceerd met de titel ‘Jeugd van China in het nieuwe tijdperk’.
Dit is de link naar de complete Engelse tekst. http://www.scio.gov.cn/m/zfbps/32832/Document/1723338/1723338.htm

Bronnen: Xinhua, Global Times, South China Morning Post, Wikipedia

Disclaimer foto’s:
“We’ve done everything we can to make sure no rights have to be paid for the photos in our article. Should we nevertheless have infringed your copyright, please notify us as soon as possible so that we can remove the photo. As volunteer citizen journalists, we cannot afford a copyright contract.”
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *