OogGetuige: Zomer in China is ook ..

Zomer in China: onlangs bracht Gordon Dumoulin, onze OogGetuige in Beijing, een paar dagen door ten noorden van Beijing in de aangrenzende provincie Hebei.

Hij postte op zijn blog 5iZ China een impressie onder de titel ‘Koele bergen, bloemen en een tofu-banket…’. Terug in de stad zag hij het weer om zich heen: ‘geen zomer in China zonder watermeloen’.

zomer in China
eigen foto Gordon Dumoulin disclaimer

‘Koele bergen, bloemen en een tofu-banket…’

Op weg naar de bergen in het gebied van Zhangjiakou, een van de thuisbasissen van de Olympische Winterspelen, reden we over landwegen door het Yanqing-district van Beijing met zijn prachtige heuvels en bloemenvelden. We lunchten met Yanqing’s befaamde Liugou tofu-banket, een kookpot met verschillende gekleurde tofu-bereidingen, gefermenteerde Chinese kool en gerookt varkensvlees.

De bergen

太舞度假小鎮 Het Thaiwoo-skiresort naast het olympisch dorp van de Winterspelen in Zhangjiakou is een aangename koele plek in de zomer om een paar dagen te ontsnappen aan de zomerse hitte van Beijing en te genieten van de frisse lucht in het gebergte waar een piek van 2160 meter is.

zomer in China
Een goede meloen kiezen, met een tikje tegen de vrucht, is een serieuze zaak (foto Dong Naide / China Daily) disclaimer

Geen zomer in China zonder watermeloen

Oorspronkelijk uit Afrika, wordt watermeloen (西瓜, Xīguā, ‘meloen van het westen’) sinds ongeveer de 10e eeuw in China verbouwd. In het verleden waren deze vruchten tijdens verschillende dynastieën fruit voor keizers. Tegenwoordig wordt ongeveer 70% van de watermeloenen in de wereld in China geconsumeerd.

Meloen in TCM ..

Watermeloenen zijn een veelvoorkomend traditioneel geschenk bij een bezoek aan andermans huis in de zomer en in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) worden watermeloenen beschouwd als een middel om uitputting van de zomerhitte, dorst en prikkelbaarheid te verlichten. Geroosterde watermeloenzaden zijn ook een populaire snack en gezond voor de spijsvertering en urineweginfecties. Poeder van watermeloenzaden is een ingrediënt in TCM-recepten voor kruidengeneeskunde.

en in poëzie

Een van de eerste vermeldingen van watermeloen in Chinese poëzie is van de dichter Su Dongpo (1037-1101) uit de Song-dynastie, die watermeloen zag als ‘iets dat alleen in de hemel te vinden is’.

Hij schreef het volgende gedicht:

‘Met de blik op het zuiden, met mijn rug naar het noorden,
eet ik watermeloen, en de schillen gooi ik naar het oosten;
Van boven naar beneden lees ik een klassieke tekst,
en de bladzijden draai ik om naar rechts’

Bekijk zeker ook de originele posts, met dank aan Gordon:
https://www.5iz-china.com/post/cool-mountains-flowers-and-a-tofu-banquet
https://www.5iz-china.com/post/summer-in-china-is-not-complete-without-watermelon
Extra informatie: Wikipedia en
http://www.china.org.cn/china/2016-06/29/content_38769247.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *