Ook Duitse machinebouw wil meer integratie met China

Op de 13-de China CNC Machine Tool Fair vormden de Duitse bedrijven de grootste groep buitenlandse exposanten. Ze hebben er de universal machine technology interface (umati) gepromoot die wereldwijd machinebouwers, softwareontwikkelaars, onderdelenleveranciers en gebruikers verenigt in het gebruik van open, gestandaardiseerde interfaces.

CCMT 2024 Foto michiganmech.com Disclaimer

De 13e China CNC Machine Tool Fair (CCMT 2024) die van 8 tot 12 april in het Shanghai New International Expo Center werd gehouden, had als thema ‘Digitalisering, Verbinding en Slim maakwerk’.  De beurs biedt sinds 2000 een centraal platform voor de markt van werktuigmachines en trends in de productie-industrie. De CCMT 2024 omvatte 17 overdekte tentoonstellingshallen op 200.000 m². Dit jaar trok de beurs bijna 2.000 bedrijven uit 28 landen en regio’s aan. Duitse bedrijven waren goed voor 4.675 m² waarmee zij de grootste groep buitenlandse exposanten vormden.

Chinese markt

‘In de afgelopen decennia heeft de Chinese mechanische industrie een belangrijke rol gespeeld op de wereldmarkt. Duitse fabrikanten hebben ook aanzienlijke inspanningen geleverd om hun zakelijke banden met China te versterken’ vertelde uitvoerend directeur van de Duitse Vereniging van Fabrikanten van Werktuigmachines (VDW) Markus Heering aan Beijing Review. Volgens VDW waren er eind 2022 13 Duitse productiefaciliteiten voor werktuigmachines in China die dat jaar met 23 % groeiden tot een productie ter waarde van 811 miljoen euro.

In 2023 steeg de uitvoer van Duitse gereedschapsmachines (inclusief onderdelen en componenten) naar China met 6 % tot 1,65 miljard € waarbij China zijn positie als belangrijkste exportmarkt voor de Duitse gereedschapsmachine-industrie behield met 17 % van het totale aandeel. De VDW gelooft dat China in de toekomst een sterke vraag zal blijven vertonen naar hightech productietechnologieën van Duitse makelij. Deze producten spelen immers een cruciale rol in de ondersteuning van China’s auto-, luchtvaart-, machinebouw-, energieopwekkings-, medische en andere industrieën die afhankelijk zijn van verschillende bewerkingsmachines.

Umati

Staflid demonstreert umati Foto Beijing Review Disclaimer

Een belangrijk aandachtspunt voor Duitse exposanten op de CCMT 2024 was de ‘universal machine technology interface’ (umati)  die ze uitgebreid wilden promoten. De umati die gezamenlijk wordt beheerd door de VDW en de branchevereniging voor machinebouw (VDMA) die 3600 Duitse en Europese bedrijven in de machine- en installatiebouw vertegenwoordigt, is een initiatief om communicatieprotocollen en interfaces voor machines binnen het productie-ecosysteem te standaardiseren.
Het verenigt machinebouwers, softwareontwikkelaars, onderdelenleveranciers en gebruikers in een sterke wereldwijde gemeenschap voor het gebruik van open, gestandaardiseerde interfaces. Het belangrijkste doel is om de connectiviteit te vereenvoudigen, de zichtbaarheid te verbeteren en de veiligheid van productieprocessen te garanderen. Sinds de introductie in 2017 biedt de umati een platform voor fabrikanten, ontwikkelaars en leveranciers om ervaringen uit te wisselen en informatie te delen, aldus directeur Onderzoek en Technologie bij de VDW en projectmanager van umati Alexander Broos.
Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 350 umati-partners. Daarbij betreft de helft niet-Duitse bedrijven waaronder zeven uit China. ‘Door open communicatie-interfaces en gestandaardiseerde verbindingsprotocollen te promoten, wil umati de operationele efficiëntie verbeteren, productieprocessen vereenvoudigen en nieuwe kanalen voor innovatie openen. Zo belichaamt umati de geest van samenwerking en collectieve vooruitgang’, legde Broos nog uit.

Verbinding

Broos onderstreepte verder dat in het proces van globalisering ook datagedreven bedrijven globaliseren. Zo vindt hij het essentieel voor zowel Duitsland als China om verbonden te blijven met de buitenwereld. In juni 2021 richtte de VDW een vertegenwoordigingskantoor in Pudongs Waigaoqiao-zone het International Intelligent Manufacturing Industrial Park op. In dit park richtte de VDW samen met de Shanghai Pudong Intelligent Manufacturing Association de Intelligent Manufacturing Internet of Things Exhibition Hall op waar baanbrekende industriële digitale toepassingsresultaten worden getoond.
De gezamenlijke onderneming heeft als doel om de umati in China te promoten en houdt een cruciale stap in voor de integratie van de Duitse Industrie 4.0. In november 2023 werd de tentoonstellingshal die zo’n 500 m² beslaat, officieel geopend. Via dit platform kunnen deelnemers ook hun slimme productietechnologieën aan het publiek laten zien en potentiële klanten en partners ontmoeten.

Bron: Beijing Review

Zwitserse stand op CCMT
Print Friendly, PDF & Email