De stand van zaken 220

10 miljoen nieuwe banen.

jobs2Premier Li Keqiang heeft tijdens de voorbereidende vergaderingen voor het jaarrapport verklaard dat zijn regering dit jaar 10 miljoen banen wil scheppen. De premier vindt dit het meest belangrijke cijfer bij het bepalen van de groeicijfers. Vorig jaar werden 13 miljoen nieuwe banen geschapen. Dit jaar komen 16 miljoen nieuwe arbeidskrachten op de markt, waarvan 6 miljoen in de rurale gebieden. De premier merkte nog op dat plattelandsbewoners de helft van hun inkomen verdienen door het doen van parttime banen in de stad

Renminbi bij 5 topmunten

renminbiVolgens het internationaal betalingsagentschap SWIFT heeft de Chinese munt in december de top 5 binnengedrongen van ’s werelds meest gebruikte munten. Met 2,69 % van de betalingen komt de renminbi onmiddellijk na de yen, het Britse pond, de Euro en de dollar vooraan. Vorig jaar verdubbelden het aantal betalingen in de Chinese munt. Dit jaar worden twee nieuwe mijlpalen verwacht:  de index samensteller MSCI beslist of hij de renminbi investeringen opneemt in zijn benchmark van opkomende markten en tegen het jaareinde herziet het IMF het systeem van trekkingsrechten waardoor de renminbi een officiële reservemunt kan worden.
Bloomberg / Financial Times

 Provinciale groeicijfers niet gehaald

 migrcitsDe nationale regering heeft het groeiobjectief voor 2014 nipt gemist, maar de provincies waren ambitieuzer. Resultaat: van de 22 provincies die al resultaten bekend maakten, haalde enkel Tibet wel de geplande 11% groei. Xinjiang bereikte 10 %, maar het streefcijfer bedroeg 11%. Chongqing miste met 10,9 % de geplande 11% nipt. Het ergst verliep het in de steenkoolprovincie Shanxi: van de geplande 9% groei werd slechts 4,9% gerealiseerd; de dalende vraag naar steenkool speelde de provincie parten. Van de negen provincies die nog geen cijfers bekendmaakten, zijn er minstens vijf die niet aan hun objectief kwamen: de drie noordoostelijke provincies bleven flink onder de geplande 8%, terwijl de kustprovincies Shandong en Jiangsu schatten dat ze nipt onder de geplande 9% blijven. Voor 2015 zetten de provincies lagere objectieven voorop. Guizhou ligt met 8,5% de lat 2,5% lager. Ningxia en Tianjin schaafden ook 2% van hun plannen..

 Nieuwe kansen in Ruslands verre oosten?

russian-far-eastVolgens site Duowei overweegt president Putin in het Verre Oosten per inwoner een ha gratis onontgonnen grond te schenken op voorwaarde dat de ontvanger er een tienjarenplan over voorlegt en over een bankrekening beschikt. Hoewel het detail nog uitgewerkt moet worden, blijkt nu al duidelijk dat dit die Chinezen goed zou uitkomen die in Rusland grond pachten om die vruchtbare gronden te bewerken. Ook preferentiële tarieven zouden worden uitgewerkt. Individuele pachters zouden de eerste vijf jaar hun huurpacht niet moeten betalen en na 5 jaar gebruik zou het mogelijk tot privé-eigendom kunnen worden omgezet. Als het voorstel werkelijkheid wordt, zou het Russische Verre Oosten de voornaamste uitvoerder van organisch voedsel naar China kunnen worden. Het bevolkingsaantal liep er de afgelopen 20 jaar terug met 1,8 miljoen: 6 miljoen inwoners leven op 6,2 miljoen km2. Wantchinatimes

Gree wil fabriek in EU

greeceoVrouwelijk CEO Dong Mingzhu van top aircoproducent Gree is van plan om in Europa een fabriek te vestigen zei ze in het Zwitserse Davos. Gree die 10% van de verkoop buiten China realiseert, heeft al fabrieken in Brazilië en Pakistan en de VS. Door het feit dat de airco’s nu ook kunnen overschakelen op warme lucht wordt dit ook interessant voor Europa. Volgens Bloomberg zou Gree vorig jaar een omzet van 140 miljard yuan gerealiseerd hebben, een vooruitgang met 16%. Een groeivoet waarvan Dong zeker is te kunnen handhaven

Steenkoolproductie daalde voor het eerst

steenkool2Op basis van het cijfer van de eerste 11 maanden voorspelt de China National Coal Association dat er vorig jaar 2,5 % minder steenkool werd opgedolven dan het jaar voordien. Dit is meteen de eerste verlaging sinds 2000. Eind 2014 bedroegen de voorraden 87 miljoen ton en dat is 2,6% meer dan bij de start van het jaar. Gedurende de eerste 11 maanden realiseerden de grote steenkoolmaatschappijen met 110 miljard yuan, 44 % minder winst vergeleken met in 2013. 70 % van de maatschappijen blijken in het rood te staan.

Beijing-Shanghai HST winstgevend 

wuhanrailcrhDe hoge snelheidslijn tussen Beijing en Shanghai is vorig jaar winstgevend geworden terwijl voorheen hiervoor op 5 jaar i.p.v. op 3 jaar werd gerekend. Vorig jaar werden voor in totaal 30 miljard yuan tickets verkocht en dit leverde een nettowinst op van 1,2 miljard. De lijn vervoerde meer dan 100 miljoen passagiers en dat is 27% meer vergeleken met het jaar voordien en voorts ook een achtste van de jaarlijks 800 miljoen  HST-passagiers. De lijn heeft 208 miljard yuan gekost China Daily

  Hout in-en uitvoer: + 9,5 %

timbermyanmarDe gecombineerde invoer- en uitvoer van hout- en bamboe steeg vorig jaar met 9,5% tot $ 138 miljard aldus het Bestuur van Bosbouw. De totale productie bereikte 5260 miljard yuan, een verhoging met 11,1%. Hout en bamboe bereikten elk 1000 miljard. China steunt echter ook het bostoerisme, bio geneesmiddelen, bloemen en het aanplanten van nieuwe boompjes aldus vice-hoofd Zhang Jianlong.
Verzekeringen verdubbelen winst
verzekgnDe sector verzekeringen verdubbelde vorig jaar de winsten tot 204 miljard yuan, aldus regulator China Insurance Regulatory Commission. Meerwaarden van premium investeringen beliepen 539 miljard wat 6,3 % return opbrengt. Het totale premie-inkomen bereikte 2002 miljard vorig jaar, een vooruitgang met 17,5%. De totale activa in de sector belopen nu 10200 miljard yuan wat 22 % meer is dan vorig jaar.
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “De stand van zaken 220

  1. Beijing-Shanghai HST winstgevend:
    De lijn heeft 208 miljard yuan gekost. Vorig jaar is er een nettowinst van 1,2 miljard. Volgens de laatste prognoses is de terugverdientijd van 15 jaar teruggebracht tot ongeveer 12 jaar.
    In 2012 was er een verlies van 3,7 miljard en in 2013 was er een verlies van 1,3 miljard.
    Dus is het nettoresultaat op dit ogenblik: 208+3,7+1,3-1,2=211,8 miljard verlies.
    Nog 9 jaren te gaan voordat de bovenvermelde 12 jaar verstreken zijn. Dus: 211,8/9 = 23,5 miljard winst per jaar. Ambitieuze groeicijfers!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *