Ook in China worden ‘groene vingers’ een populaire trend

De Chinese verbruikers kopen steeds vaker bloemen en planten en willen daarbij meer gediversifieerde en nichevariëteiten. Vooral tropische planten blijken in trek. Het autonoom Lisu kanton Weixi in Yunnan kent 7.000 huishoudens die orchideeën telen, wat neerkomt op meer dan 18% van de gezinnen.

Plantagebasis in Zhangye Foto China Daily Disclaimer

Tot nu toe hebben dit jaar meer dan 100 miljoen mensen op Alibaba‘s e-commerceplatform Taobao bloemen, planten en aanverwante tuinartikelen gekocht en het aantal kopers is al drie jaar op rij gestegen. Het traditionele idee dat bloemen- en plantenliefhebbers vooral mensen met veel vrije tijd zijn, is de afgelopen jaren veranderd. Drukke stedelijke verbruikers kregen meer zin in het verzorgen van bloemen en kamerplanten gedurende hun vrije tijd. China is wereldwijd de grootste producent van bloemen en een belangrijke handelaar en verbruiker. Het land telt meer dan 5.000 grootschalige bloemenbedrijven en volgens de China Flower Association zijn er ongeveer 5,3 miljoen personen bij betrokken. Tropische planten zoals de groene fluwelen alocasia en bamboe met schildpadrug maken steeds meer deel uit van de levensstijl van stadsbewoners, zo bleek uit een gemeenschappelijk rapport van de School of Agricultural Economics and Rural Development bij de Renmin University, Taobao en Tmall Group.

Shi Xin is een 34-jarige eigenaar van de online winkel Plant X, die hoofdzakelijk tropische planten verkoopt. Hij lanceerde in 2019 een online winkel op Taobao en begon al snel met livestreamingsessies wat vooral aansloeg tijdens de Covid-pandemie. ‘Het kweken van tropische planten is heel erg in. Het delen van foto’s van planten met anderen is ook een manier van sociaal netwerken. 55% van onze Klanten komen terug’ aldus Shi. Sommige ervaren ‘groene vingers’ kopen zelfs 100 of meer potplanten per jaar.

Plukken eustoma bloemen in Honghe Foto China Daily Disclaimer

Groeiende hobby

Online bloemen en planten kopen is een groeiende hobby geworden voor steeds meer Chinese consumenten. E-commerce heeft aanzienlijk bijgedragen tot de groei van de bloemeneconomie. De meerderheid van de online kopers van bloemen en planten is tussen 30 en 49 jaar oud. Onder hen hebben meer dan 40 miljoen mensen een hoog inkomen, aldus het hogervermelde rapport. Met name consumenten uit Shanghai, Beijing en Guangzhou zijn het meest enthousiast over het kopen van bloemen. Elke dag worden er meer dan 120.000 potten vanuit het hele land geleverd aan de bloemenliefhebbers in Shanghai. Aan hoogwaardige tropische planten hangt per pot een prijskaartje van meer dan 1.000 yuan. Voor soorten uit het middensegment variëren de prijzen meestal tussen 300 tot 500 yuan per pot.

In 2022 gebeurde in China meer dan de helft van de totale detailhandelsverkoop van bloemen via e-commerceplatforms. De e-commerceverkoop zou in 2023 meer dan 130 miljard yuan bedragen hebben. Een richtlijn van de National Forestry and Grassland Administration en het Ministerie van Landbouw en Plattelandszaken beoogt dat China tegen 2035 een jaarlijkse opbrengst van meer dan 700 miljard yuan in bloemen bereikt.

Orchideeën

Mu Jianling verzorgt orchideeën op haar dakkas in Huayuanqing Foto Peoples Daily Disclaimer

Na meer dan 30 jaar heeft de orchideeënindustrie de bewoners van het Autonome kanton Weixi (Yunnan) welstand gebracht. In Weixi wonen meer dan 7.000 huishoudens die orchideeën telen, wat neerkomt op meer dan 18% van alle geregistreerde huishoudens in de provincie. Er zijn ook meer dan 30 grootschalige orchideeënkwekerijen. De invloedrijkste orchideeëntentoonstelling van het land, de 31ste China Orchid Expo, werd van 26 februari tot 2 maart in dit kanton gehouden. Het kanton telt 150 inheemse, meer dan 80 bijzondere en meer dan 200 nieuwe orchideeënsoorten. Niet verwonderlijk dus dat de orchidee is verkozen tot de bloem van het kanton.

De familie van Mu Jianling was het eerste gezin dat orchideeën kweekte in Huayuanqing, een dorp dat bekendstaat om zijn orchideeënaanplant in de gemeente Baohe van het kanton Weixi. Vorig jaar heeft ze het dak van haar huis omgetoverd tot een intelligente orchideeënkas, uitgerust met temperatuurregelaars, afzuigventilatoren en sproeibuizen. De familie heeft orchideeënkassen gebouwd op 0,2 hectare en runt een agro-toeristisch bedrijf. Mu, die al bijna 20 jaar orchideeën kweekt, is getuige geweest van de ontwikkeling van de orchideeënindustrie in Weixi.

Lange traditie

‘Er is een lange traditie van bloementeelt in ons dorp, waarbij orchideeën vroeger op een meer natuurlijke manier rond huizen werden gekweekt. Maar de laatste jaren zijn steeds meer dorpelingen op grote schaal orchideeën gaan kweken. Veel huishoudens hebben livestreams opgezet om orchideeën te verkopen’, aldus Mu. ‘Meer dan 90 van de 100 gezinnen in het dorp Huayuanqing kweken orchideeën en er worden meer dan 50.000 potten met orchideeën vervaardigd. .

Orchideeën op een binnenkoer in Huayuanqing Foto: Peoples Daily Disclaimer

In 2022 investeerde het dorp 1,85 miljoen yuan in de bouw van een orchideeënplantbasis en in de oprichting van een plantcoöperatie om kwaliteitsorchideeën te kweken, orchideeënplanttechnieken te promoten en de orchideeën van kwekers te verkopen. ‘De orchideeënindustrie heeft de dorpelingen geholpen om hun inkomen te verhogen. Ons dorp is ook een demonstratiedorp geworden voor de ontwikkeling van de orchideeënsector’, zegt het dorpshoofd Chen Zhijun trots.

‘De afgelopen jaren heeft het kanton zowel het beleid als de financiële steun voor de orchideeënsector versterkt en verschillende demonstratielocaties voor het kweken van orchideeën op binnenplaatsen gebouwd’, aldus kantonpartijleider Ma Shengchun. Het heeft ook een tentoonstellings- en handelsplatform voor orchideeënproducten opgericht. Tevens heeft het een eenvormige managementaanpak aangenomen die aanplant, beheer, verkoop en het delen van dividenden integreert. Het kanton zal het culturele erfgoed dat verbonden is met orchideeën onderzoeken. Ook zal het bedrijfstypes vormen die landbouw, cultuur en toerisme integreren om van de orchideeënsector één van haar pijlerindustrieën te maken.

Bron: China Daily, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email