Techtrends: Chinese douane wordt slimmer

’s Werelds grootste douane wordt slim. Wetenschappers hebben een voorontwerp van AI-wetsvoorstel opgesteld. De overproductie van zonnepanelen zou slechts tijdelijk zijn. Xiaomi wil met een eerste EV Tesla beconcurreren. We eindigen met een flink pak bedrijfsnieuws.

Shanghai douanier controleert melkpoeder met AR-bril Foto Peoples Daily/WeChat Disclaimer

De uitbouw van China’s slimme douane – de grootste ter wereld – is dit jaar een fase van uitgebreide implementatie ingegaan. De Algemene Douanedienst van China (GACC) zet negen belangrijke projecten op om het douanetoezicht intelligenter en meer geautomatiseerd te maken. Via intelligente beeldherkenning kan men bijvoorbeeld verschillende goederen identificeren, wat een 24/7 werkregime mogelijk maakt, de druk op de frontlinie vermindert en de mogelijkheden voor havengericht toezicht verbetert. Daarbij kan intelligente technologie snel online handelsmerkeninfo doorzoeken in het kader van intellectuele eigendomsrechten en zo inbreuken identificeren. In de toekomst zal men de internationale samenwerking nog verstellen, samen met de oprichting van internationale corridors. Het bevorderen van de uitbouw van slimme douaneprocedures helpt de handelskosten te verlagen en vergemakkelijkt de inklaring van personeel en goederen.

Voorstel wetsontwerp kunstmatige intelligentie

Een groep wetenschappers van 7 universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben een voorontwerp van AI-wetsvoorstel ingediend. De belangrijkste inhoud van het ontwerp omvat ontwikkeling en promotie, bescherming van rechten, veiligheidsverplichtingen, toezicht en beheer, speciale toepassingsscenario’s, internationale samenwerking en wettelijke verantwoordelijkheden. In het voorstel legt men de nadruk op het bevorderen van industriële ontwikkeling, waarbij vooruitgang en veiligheid in evenwicht worden gehouden. De EU daarentegen volgt meer de traditionele aanpak van uitgebreide en strenge overheidsregulering, merkt senior engineer Cheng Ying van de China Academy of Information and Communication Technology op. In het voorstel worden ook eisen gesteld aan het rationeel gebruik van gegevens, intellectuele eigendomsrechten en specifieke industriële toepassingen. Het Chinese voorstel zou volgens hem ook meer openstaan voor buitenlandse inbreng dan de Europese regeling.

‘Overproductie zonnepanelen tijdelijk’

*LONGi voelt zich verplicht om 5% van zijn 80.000 personeelsleden te ontslaan omdat de overproductie ertoe leidt dat de fabrieken maar op 70% van hun capaciteit draaien, zo meldt de Financial Times. Het LONGi-succes wordt toegeschreven aan de vervanging in zonnepanelen van polykristallijn door monokristallijn materiaal waardoor een grotere stroomproductie mogelijk is, evenals aan de diamantsnijtechnologie die de productietijd en -kosten vermindert. De marktprijs van de zonnepanelen daalde overigens met 45% tijdens de voorbije 12 maanden. LONGi heeft fabrieken in Vietnam en Maleisië en een joint venture met Invenergy in Ohio. Het bedrijf is ook in gesprek om in Saoedi-Arabië te produceren via een lokale partner.

* Voormalig gouverneur van de Nationale Bank Zhou Xiaochuan zei in een paneldiscussie op het Boao Forum for Asia dat de overcapaciteit in de sector van schone energie maar tijdelijk zal blijken als de wereldwijde vraag naar de groene transitie voortduurt. Volgens directeur Denis Depoux bij het Duitse adviesbureau Roland Berger is in de komende 5 jaar zeven extra terawatt aan hernieuwbare energiecapaciteit nodig om te voldoen aan de verplichtingen van de Overeenkomst van Parijs.

* Zhou weerlegde ook westerse beweringen dat oneerlijke handelspraktijken en staatssteun van China de markten voor schone energieproducten zouden hebben verstoord. Hij stelde: ‘Hoewel verschillende overheidsniveaus in de beginstadia van de ontwikkeling hulp hebben geboden zoals bij onderzoek en ontwikkeling’, heeft China de laatste jaren de overheidssteun ingetrokken. Chinese zonne-energiebedrijven bezitten nu hard bevochten expertise en wereldwijde dominantie dankzij hun eigen technologische vooruitgang en kostenbeheersing’, aldus Zhou. De Chinese onderhandelaar van het WTO-akkoord in 2001, Long Yongtu, beaamde dit.

Xiaomi lanceert EV

*Smartphonemaker Xiaomi heeft met de SU7 Pro zijn eerste EV gelanceerd met 245.000 yuan als prijskaartje. Xiaomi-voorzitter Lei Jun stelde dat de SU7, met een batterijlevensduur van 700 km, lager geprijsd is dan de Tesla Model 3, maar voegde eraan toe dat 90% van de kenmerken Tesla overtreft. Na de voorstelling volgden onmiddellijk 50.000 voorbestellingen en op Weibo haalde de livestream 43 miljoen kijkers. Xiao Lei beklemtoonde vooral de verbinding en integratie tussen de telefoon, de auto’s en het slimme huis. 655 miljoen toestellen zijn verbonden met het Xiaomi Iot-platform. Merkwaardig was dat de lancering werd bijgewoond door de EV-bazen He Xiaopeng van Xpeng, William Li Bin van Nio en Li Xiang van Li Auto, die Xiao Lei bedankte voor de door hen geboden hulp.

*Volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek van Transport & Environment (T&E) zouden Chinese autofabrikanten hun gecombineerde aandeel in de markt voor elektrische voertuigen in Europa kunnen vergroten van 7,9% vorig jaar tot 11% in 2024. Dat cijfer zou nog verder kunnen stijgen tot 20% in 2027. Men voorspelt ook dat de Chinese import van EV’s in de EU zal stijgen van 19,5% in 2023 naar 25% dit jaar. Hierbij zal echter het grootste deel afkomstig zijn van internationale bedrijven zoals Tesla, Renault en BMW. T&E riep ook op tot een uitgebreider beleid om de lokale toeleveringsketen te versterken en de beschikbaarheid van betaalbare EV’s in Europa te vergemakkelijken. Importtarieven zullen de oude autofabrikanten niet lang kunnen beschermen, zei senior directeur bij T&E Julia Poliscanova. Ze voegde eraan toe dat Chinese bedrijven fabrieken in Europa zullen bouwen.

Bedrijfsnieuws

*De BYD-winst steeg in 2023 met 81% tot 30 miljard yuan. Het bedrijf kondigde een nieuwe prijsverlaging aan. De Seagull kost minder dan 10.000 $. Nog sterker is de vijfde prijsverlaging van de best verkopende Qin Plus sedan tot 10.000 $. EV-concurrent Xpeng heeft eveneens plannen aangekondigd om een goedkoper merk te lanceren startend vanaf 13.890 $.

*De omzet van Huawei verhoogde in 2023 met 9,63% tot 704 miljard yuan en de winst steeg met 144% tot 87 miljard yuan. Dit komt onder meer door de verkoop van Honor. Cloud computing groeide met 21% tot 55 miljard yuan. Ook de inkomsten van de afdeling auto’s steeg sterk tot 4,7 miljard. Dit jaar zal Huawei 174 miljard spenderen aan O&O.

*De China Resources Group is van plan om 11,7 miljard yuan te betalen voor een meerderheidsbelang in de verpakkingsleider van geïntegreerde circuits JCET Group, terwijl het zogenaamde ‘Big Fund’ een stap terugzet, meldt Caixin. Pan Shi Hong Kong, een dochteronderneming van China Resources, zal een belang van 22,53% van China Integrated Circuit Industry Investment Fund en SilTech Semiconductor in JCET verwerven. Pan Shi zal 29 RMB betalen voor elk aandeel van JCET. Na de transactie zal Pan Shi het China Integrated Circuit Industry Investment Fund alias het Grote Fonds vervangen en de grootste aandeelhouder van JCET worden. Het belang van het Big Fund wordt teruggebracht van 13,24% naar 3,5%, terwijl SilTech, een volledige SMIC-dochteronderneming, uit JCET stapt na de verkoop van zijn volledige belang van 12,79% aan Pan Shi.

*Colin Huang, de oprichter van Pinduoduo, is drie plaatsen gestegen in de Hurun rijkenlijst om de op één na rijkste miljardair van China te worden, gevolgd door Tencent-oprichter Pony Ma en ByteDance-oprichter Zhang Yiming. Huangs fortuin bedroeg midden januari 53 $ miljard, een stijging van 71% ten opzichte van een jaar eerder. Huangs vermogensgroei heeft hem naar de 24ste plaats op de wereldwijde rijkenlijst doen stijgen, tegenover de 39ste plaats een jaar eerder.

*Tijdens het bezoek van Apple-CEO Cook aan China onthulde China Star Market dat Baidu de Chinese AI-partner in China wordt voor de komende iPhone 16, voor Mac OS en iOS 18. Buiten China blijft Apple het eigen model gebruiken. Eerder integreerde de Galaxy S24-serie van Samsung de AI-chatbot Ernie van Baidu om de AI-functies, zoals samenvattingen van inhoud en vertalingen, aan te sturen. Cook zei ook later dit jaar zijn Vision Pro Mixed Reality headset in China te zullen lanceren.

Bronnen: Peoples Daily, GT, FT, SCMP, Technode, CER, Technode, Hurun Onderzoeksinstituut

Print Friendly, PDF & Email