Ook machinebouw gaat hightech

De machinebouw in China wordt slimmer, digitaler en meer geautomatiseerd. We bekijken hoe dit in de ondernemingen Sany en XCMG verloopt en analyseren de politiek in de provincie Hunan waarvan de machinebouw omzet een kwart uitmaakt van het nationaal totaal.

Sany Lighthouse met online controle van productie in Beijing Foto China Daily Disclaimer

De Chinese machinebouw treedt het geavanceerd tijdperk binnen. Volgens de China Machinery Industry Federation werd tijdens het eerste semester 79% van de omzet gerealiseerd in de strategische opkomende subcategorieën. De machinebouwers toonden op de in augustus gehouden World Robot Conference Beijing hun laatste baanbrekende prestaties. Op de stand van Sany was een robot te zien die kalligrafeerde, een die assembleerde en een die laste.  

Sany

Sany machines in Zuid Afrika Foto China Daily Disclaimer

Sany heeft 10 miljard yuan besteed aan haar omvorming tot ‘lighthouse’ een kwalificatie van het World Economic Forum en McKinsey. In de lighthouse torenkraanfabriek te Ningxiang (Hunan) wordt 70 procent van de productie door robots uitgevoerd. Die vervaardigen jaarlijks 8.000 torenkranen in de fabriek die ook een toonbeeld is van energiebesparing en waarbij de koolstofuitstoot in real time digitaal berekend wordt Door het IoT en big data-compatibele platforms heeft Sany de online monitoring van de productie en kwaliteit gerealiseerd. De productie-efficiëntie ligt 400 % hoger dan die van traditionele fabrieken, aldus Sany voorzitter Yu Hongfu,

XCMG

Ook de Chinese fabrikant van bouwmachines Xuzhou Construction Machinery Group  (XCMG) heeft een reeks doorbraken verwezenlijkt zoals ‘s werelds grootste mijnbouwtruck in maart, de grootste torenkraan in juni, en ‘s werelds grootste telescopische kraan voor windenergie die in juli naar Europa werd uitgevoerd. De groep spendeert minstens 5% van het jaarinkomen aan O&O en vorig jaar bedroeg dit 4,45 miljard yuan. Momenteel bezit XCMG 2.200 octrooien voor uitvindingen en meer dan 500 belangrijke kerntechnologieën, waarvan meer dan 30 % geavanceerde internationale niveaus bereikt. De wereldwijde markt van machines die in het verleden gedomineerd werd door Europese, Amerikaanse en Japanse ondernemingen opent de deur voor Chinese spelers., aldus XCMG topman Liu.

Liugong graafmachine Foto China Daily Disclaimer

Chinese machinebedrijven, waaronder Sany, XCMG, Liugong Machinery en Zoomlion Heavy Industry Science and Technology, nemen wereldwijd bepaalde marktaandelen. In de graafmachinesector was het in de VS gevestigde Caterpillar de wereldleider. In 2020 haalde Sany Heavy Industry Caterpillar in en werd het de grootste graafmachineverkoper. Liugong Machinery stond op de negende plaats stond qua verkoop. De graafmachines van Liugong die niet op diesel maar op stroom werken, verbruiken één derde energie minder. In de kraansector stonden in 2020 met het Duitse Liebherr bovenaan Zoomlion en XCMG op de derde en vierde plaats.  

Hunan

Straatbekleders voor uitvoer Foto China Daily Disclaimer

De gunstige overheidspolitiek heeft de ontwikkeling van het slim maakwerk in de hand gewerkt. Nemen we de provincie Hunan als voorbeeld waarvan de machinebouw instaat met 1000 miljard yuan instaat voor een kwart jaaromzet in de sector. Tijdens het 13de vijfjarenplan verdubbelden Hunans uitgaven voor O&O. Hunan telt nu qua slim maakwerk 60 demonstratiebedrijven op provinciaal niveau, 100 demonstratieworkshops, 16 proefprojecten en 27 toepassingsprojecten. Het 14de vijfjarenplan voorziet tegen 2025 50 provinciale referentie-ondernemingen voor slimme productie, 200 referentie-werkplaatsen en 20 proefzones.  Kortom het slim maakwerk wordt concrete praktijk

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *