Ook vervangen verdachte politici in versnelling

De anti-corruptie wervelwind houdt momenteel lelijk huis in de provincie Shanxi. Niet enkel de CPC Disciplinecommissie heeft het echter druk met het verifieren of verdachte politici corrupt zijn. Ook de Organisatieafdeling van de partij draait op volle toeren om tijdig vervangers te benoemen voor politici die in ongenade vielen.

shanxigovsec

Partijsecretaris Yuan (l) en gouverneur Li van Shanxi


Gedurende de afgelopen maanden werden in Shanxi 7 topkaders onderzocht waaronder de broer van Hu Jintao’s voormalige hulp Ling Jihua. Volgens de Chinese pers kwam het zelden voor dat de drie Shanxi steden Taiyuan, Yuncheng en Luliang hun partijbonzen in hechtenis zagen. Huidig provinciaal partijsecretaris Yuan Chunqing werkte zelf bij de Disciplinecommissie van 1997 tot 2001. Hij zou een minder belangrijke functie krijgen en in zijn functie vervangen worden door Wang Rulin de partijsecretaris van Jilin die zich al ter plaatse bevindt.
Laatste personen die in Shanxi tegen de lamp liepen waren Bai Yun die directeur was van het Eenheidsfront Departement en ook vicegouverneur Ren Runhou. Voorheen waren al 7 personen in ongenade gevallen: Jin Daoming onderdirecteur van het Provinciaal Volkscongres en de Luliang burgemeester Ding Xuefeng; in juni werd een onderzoek aangekondigd naar vicegouverneur Du Shanxue en vicevoorzitter van de provinciale consultatieve commissie Ling Zhengce. Daarna werd ondercommissaris van de provinciale Disciplinecommissie Xie Kemin uit de partij gestoten. De lijst van verdachten werd vorige week afgesloten met de secretaris-generaal Nie Chunyu en de secretaris van Taiyuan Chen Chuanping. Vermelden we nog dat de gouverneur van de provincie Li Xiaopeng de zoon is van voormalig premier Li Peng.
Ook de provincie Yunnan is getroffen door de anti-corruptie tornado. Bai Enpei die tussen 2001 en 2011 partijsecretaris was, wordt door de Disciplinecommissie onderzocht naar omkoperij. In augustus 2011 werd hij benoemd tot vicevoorzitter van de leefmilieu- en grondstoffencommissie van het Nationaal Volkscongres. Bai blijkt betrokken te zijn bij het geval van de maffia-tycoon Liu Han uit Sichuan die ter dood veroordeeld werd.

Organisatie

Het is een hele klus voor het CPC-Organisatie departement om de in ongenade gevallen politici tijdig te vervangen. Dit departement wordt geleid door Politbureaulid Zhao Leji. Wang Rulin gaat dus naar Shanxi en wordt als Jilin partijsecretaris opgevolgd door de huidige goeverneur Bayanqolu -een etnische Mongool- die op zijn beurt als goeverneur vervangen wordt door voorzitter  Jiang Chaoliang van de Agricultural Bank of China.
Woensdag laatstleden benoemde het de voormalige viceburgemeester van Tianjin Ren Xuefang tot partijbaas te Guangzhou na een tussenperiode van twee maanden nadat Wan Qingliang moest opstappen.
In Yunnan werd partijsecretaris Gao Jinsong van de stad Qujing de partijbaas van de provinciale hoofdstad die 47 dagen zonder zat. Gaos voorganger Zhang Tianxin werd vorige maand uit de partij gestoten. Volgens het Volksdagblad moeten 2 provinciale topposten nog worden ingevuld evenals 3 vicegouverneurs posten waaronder een in Sichuan. Na de hervormingen van de Disciplinecommissie in april kregen 5 provincies en 3 ministeries bijkomende inspecteurs in de betreffende rangen.
Bron: SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *